Az utóbbi hetekben egyre több részlet látott napvilágot a "százdolláros laptopról". A tesztgépeket februárban már gyerekek fogják nyúzni, júliusra több fejlődő országban megkezdik a laptopok szétosztását.

A Massachusetts Institute of Technology (MIT) professzora, Nicholas Negroponte 2005 januárjában jelentette be, hogy One Laptop Per Child (OLPC, Laptopot minden gyermeknek) néven alapítványt indít. A szervezet célja egy olyan olcsó, gyerekekre szabott laptop megalkotása volt, amely megfizethető a szegény országok lakóinak is. Kétéves fejlesztés után elkészült az XO-1 néven emlegetett számítógép – most következik a projekt izgalmasabb része.
Szegények laptopja

Az első ezer laptopot februárban kezdhetik tesztelni a gyerekek, tavasszal pedig beindul a sorozatgyártás. A gépeket fejlődő országok kormányai fogják megvenni, és ők fogják szétosztani az iskoláknak az alapítvány nevében jelzett elv szerint. A laptop ára 135-140 dollár körül lesz (kb. 26 000 forint), ami ugyan több mint az eredetileg elképzelt 100 dollár (kb. 19 000 forint), de Negroponte szerint 2008-ra már valóban százdolláros lehet az XO-1.

Az OLPC többek között azért adhatja ilyen olcsón a laptopját, mert eddig összesen több mint 30 millió dollárt kapott olyan támogatóktól, mint az AMD, az eBay, a Google vagy a Red Hat. Az első vásárlók közt lesz Thaiföld, Argentína, Uruguay, Brazília, Pakisztán, Nigéria és Líbia – e két utóbbi ország milliós tételben rendelt a készülékből. Az USA két állama, Massachussets és Maine is érdeklődik a laptop iránt, és Negroponte szerint heteken belül tető alá hoznak egy megállapodást három újabb afrikai országgal. Az alapítvány honosított gépeket szállít majd minden országnak.

Bár eredetileg úgy tervezték, hogy a készülék nem kerül kereskedelmi forgalomba, Negroponte újabban olyan nyilatkozatokat tesz, hogy partner lenne bolti forgalmazásban is. Elképzelései szerint a kereskedelmi változat 225 dolláros áron (kb. 43 000 forint) lenne elérhető.
A koncepció…
A célnak megfelel

Az XO-1 elsősorban iskolai segédeszköznek készült, ennek megfelelő a funkcionalitása és a felépítése is. Egy 366 megahertzes AMD processzor ketyeg benne, a RAM mérete 128 megabájt (133 megahertzes DDR266) – látszik, hogy nem játékra, hanem tanulásra és kommunikációra szánták. Mozgóalkatrész nincs a laptopban, így a DVD-meghajtó, sőt a merevlemez is hiányzik. A szükséges adatokat egy 512 megabájtos flash memórián tárolja a laptop, aminek 3 USB csatlakozójához lehet külső perifériákat (így merevlemezt is) csatlakoztatni.

Az XO-1 lcd kijelzője két üzemmódban működik, tud 800 * 600 pixeles színes felbontást és 1200 * 900 pixeles monokrómot. Ez utóbbival az elektronikus könyvek olvasóira gondoltak a készítők. Mindkét üzemmód energiatakarékos, az XO-1 kevesebb mint tizedét eszi a hagyományos laptopok fogyasztásának. A laptophoz megvásárolható lesz egy kurblis külső egység is, amelynek segítségével kézzel lehet feltölteni a lemerült aksit (ez az egység eredetileg a laptopba lett volna beépítve).

További finomságok a készülékben a beépített mikrofon és hangszórók, a beépített színes kamera (640 * 480-as VGA felbontással), és a gépbe integrált drótnélküli hálózati eszközök – ez az elképzelések szerint a diákok közti csoportmunkát éppúgy segíti, mint a netezést. A laptopot pornak és nedvességnek ellenálló, már-már kakaóbiztos [1] burkolat védi.
 …és a prototípus (forrás: laptop.org)
Fricska Gatesnek

Az XO-1 szoftvereinek kiválasztásakor a nyílt forráskód és az ingyenesség volt a fő szempont, így Linux került a gépre, a megszokott desktop helyett pedig egy Sugar nevű felületet kap a felhasználó. A gép a pc-ken ismert könyvtárstruktúra helyett egy automatikusan generált naplóban tárolja a fájlokat. A projektet követő OLPCNews.com [2] blog szerzőjének volt alkalma kipróbálni a Sugart, és dicshimnuszokat zengett róla. Kérdés, a gyerekek is annyira jó játéknak találják majd, mint a felnőttek.

A laptophoz jár még Firefox-alapú webböngésző, egy szövegszerkesztő, egy mail-es levelezőrendszer, RSS-olvasó, cset- és VOIP-programok, zene- és videolejátszók, és néhány programozási nyelv (többek között a Python, amiben a Sugart is írták). Ezen kívül elképzelhető (bár még nem erősítették meg), hogy a Wikipedia néhány ezer kiválasztott szócikke is helyet kap az XO-1-ben.

Bár még nem indult el a gyártás, és az OLPC-t többen is kritizálták (egyebek közt Bill Gates), az ötletgazda igen bizakodó. "Röhögnöm kell, amikor azt mondják az XO-ra, hogy gyenge laptop, és hogy a gyerekeknek igazi számítógépen kellene tanulniuk" – nyilatkozta Negroponte az AP hírügynökségnek, válaszolva Gates korábbi kifogására. "Higgyék el, amint lehet, én is lecserélem a gépemet XO-ra." Az olcsó laptop atyja egyébként szomorúnak tartja, hogy sok gyerek Wordöt, Excelt és Power Pointot tanul számítástechnika órákon: "Szerintem ez kriminális. A gyerekeknek nem irodai alkalmazásokra kellene használniuk a gépet, hanem kommunikálni vele, felfedezni, megosztani az élményeiket."

Forrás: index.hu