A reklámokban gyönyörű hajú modellek mesélik el, hogy az általuk használt termékeknek köszönhetik hajkoronájukat. Jó, ha tudod, hogy léteznek más kulisszatitkok is.

1. Normál haj

A mogyorónyi sampont körkörös mozdulatokkal dolgozd be a hajadba, majd alaposan öblítsd ki. A samponmaradék tompává és hamar zsírosodóvá teszi a hajad. Szabály: háromszor annyi ideig tartson az öblítés, mint a samponozás, a végén a hajnak nem szabad tompa fényűnek lennie, és ha óvatosan végighúzod egy tincsen az összeszorított ujjaidat, csikorgó hangot kell hallanod.

2. Nagyon száraz haj

A sampont a kezeddel először a nedves haj tövénél oszlasd el, és masszírozd be gyengéden. A felhígított hab, mely az öblítéskor végigfolyik a haj teljes hosszán, tökéletesen elég a hajszálak tisztításához, de nem szárítja ki az amúgy is roncsolódott szálakat.

3. A kettő az egyben termékek

Tisztítanak és ápolnak egyszerre – praktikusak, de nem mindennapos használat esetén! Az ok: ezek a termékek gyakran tartalmaznak szilikonolajat, mely kezdetben selymessé teszi ugyan a hajat, de hosszú távon lerakódik a hajtőre, így a hajszálak elnehezednek, a frizura pedig hamar zsírosodik. Csak hetente egyszer használd!

4. Mindent kíméletesen

A nedves haj hamar megduzzad, ezért nagyon sérülékeny. Ha át akarod fésülni, elég egy nagy fogú, kaucsu-k, szaru- vagy fafésű. Az olcsó műanyag fésűkkel szemben ezeknek nincs éles, nyomott illesztése, amely felvágja a hajszálakat, így töredezéseket okoz!

5. Langyossal öblíts!

Kimosnád-e a kasmírpulcsidat forró vízben? Ugye, hogy nem. Hajunk legalább annyira érzékeny, mint a kasmír, és nem szereti a túl meleg vizet. A langyos ideális, hogy ne károsodjon. Aki tud uralkodni magán, az még hideg vízzel is leöblítheti, csodálatos fénye lesz a hajnak tőle.

6. A legjobb szárítási stratégia

Hajmosás után óvatosan fésüld ki a hajad, majd egy előmelegített törülközővel szárítsd elő. A hajszárítót majdnem a legalacsonyabb hőfokon használd, közben ne forgasd át nagyon a hajad. Csak egy nagy körkefével kezdj a formázáshoz, és legalább 15 centire tartsd a fejedtől a szárítót.

7. Feszült vagy?

Hajmosás közben ellazít a fejmasszázs, ráadásul serkenti boldogsághormonjaidat is. Így végezd: az ujjbegyekkel masszírozz, kezd a halántéknál, és körkörös mozdulatokkal haladj a fejtetőd felé. Onnan haladj a fül irányába, onnan vissza a fejtetőre, majd a homloknál a hajvonalig, végül hátra, a nyak felé. Közben lélegezz mélyeket.

8. Balzsam

Főként a haj hosszára és a hajvégekre kend fel, ha lehet, a felső három centit ne érje! Így a hajtő megőrzi a tartását, az ott lévő egészséges részeknek még nincs szükségük kiegészítő ápolásra.

9. A finom szálú haj

Rosszul viseli az olajos termékeket. Jobb, ha egyszerűen nedvességpótló spray-vel befújod a nedves vagy a száraz hajat. Ez megvéd a statikus feltöltődéstől, így nem fog „repülni” a hajad.

10. Sehogy sem áll hajad a nyaralás alatt?

Lehet, hogy az ottani víz ásványianyag-tartalma miatt. Kis segítség: hajmosás után öblítsd le ásványvízzel a hajad. Vagy keverj egy semlegesítő hajöblítőt: 1 l víz, 2 ek almaecet, 1 ek hajbalzsam

11. Védelem és helyreállítás

Ez a legfontosabb az igénybe vett haj számára. A lipides (pl. Omega 6 zsírsavas) vagy ceramidos termékek megvédik a hajszálakat a töréstől, mert kitöltik a rajtuk található repedéseket, feltöltik a hámréteget, és védenek a hajszárító forró levegőjétől is.

12. A vékony hajszálak nem szeretik a pakolást

Gyakran túlságosan igénybe veszi őket, de néha azért nekik is kell az ápolás. A megoldás: a pakolást hajmosás előtt (!) vidd fel a nedves hajra, és tíz perc után a megszokott módon besamponozhatod a hajad.

13. A maszkok

Különösen melegben tudnak mélyen a hajszálakba jutni. Ideális a maszkpakolás, melyet tincsenként kell felkenni a törülközőszáraz hajra. Utána meleg hajszárító-levegővel meg kell fújni, végül alufóliával befedni. Erre már csak egy előmelegített kéztörlő kerüljön, és legalább harminc percig maradjon így. Az is nagyon hatásos, ha a maszkot gőzfürdőben hagyod hatni a hajadon, természetesen szintén egy kis törülköző alatt!

14. Szőke, vörös, barna

A hajszín speciális ápolószerekkel sokkal tovább tart. Ha minden hajmosásnál, balzsamozásnál vagy pakolásnál felfrissíted a színpigmenteket, megerősíted a hajszínedet.

15. Gyors pakolás

Hosszú a hajad, és időpocsékolásnak tűnik az ápolás?  A gyöngyproteines gyors pakolások, melyeket nem kell kiöblíteni, csodálatos puhaságot és fényt varázsolnak hajadra.

16. Természetesen vastag és erős szálú haj

Álomszép, de gyakran túl makacs? A megfelelő stratégiával megzabolázhatod a frizurádat! Tipp 1.: Ne moss túl gyakran hajat (hetente 1-2-szer elég). Tipp 2.: Utána mindig használj balzsamot és havonta egyszer maszkot.

17. Hajviasztrükk

Gyakran előfordul, hogy a már formára szárított lépcsős haj a viaszolás után gyorsan újra lelapul. Az „olajválság” ellen segít a következő trükk: először fújd be hajspray-vel, hagyd kicsit megszáradni, majd a kevés viaszt gyúrd bele a hajvégekbe.

18. Túl sok zselét nyomtál ki?

Ráadásul rendszeresen, és így jársz a többi formázó krémmel is? Kétségtelen, ha sok zselét kensz a hajadra, hamar zsíros lesz, és összetapad. A trükk: melegítsd fel a zselét vagy a krémet egy kicsit a hajszárító melegével, így sokkal lágyabb lesz az állaga, automatikusan kevesebbet is nyom belőle az ember.

19. A hajspray és a lakk

Ne felülről fújd, mert akkor filmszerű réteget képez a fejeden, és csak még jobban lelapítja a hajad! Jobb, ha tincsenként felemeled a hajad, és alulról fújod rá a spray-t! Hosszabb hajnál: vesd hátra a fejed, és rázd meg a hajad, míg a lakkfelhő rád ereszkedik!

20. Megfelelő időzítés

Hajnalban kell elindulnod otthonról? Időt takaríthatsz meg azzal, ha a megfelelő hajformázást előző estére időzíted. Mosd meg, és körkefével szárítsd formára amennyire csak tudod, majd fújj rá egy leheletnyi hajlakkot is. Várj legalább fél órát, mielőtt ágyba bújsz. Reggel már csak át kell fésülnöd, és a frizura tart!

21. Átaludtad a hajmosást?

Reggel nincs időd, de szükség lenne gyorsan egy hajtisztításra? Elsősegély a világos színű, zsírosodó hajúak számára: szórj átlátszó arcpúdert a hajtőre, és alaposan fésüld ki! A laposra feküdt hullámokat és loknikat életre keltheted, ha lehajtod a fejed, a hajadat megrázod, és hajhabbal vagy nedvességpótló spray-vel felborzolod.

22. Igénybe vett, szalmaszerű haj

Mondj le az alkoholtartalmú szerekről, pl. hajrögzítő, hajzselé vagy hab. Ezek ugyanis még inkább kiszárítják a hajat. Jobbak az olajtartalmú, selymesebb formázók, a viasz, a zseléviasz vagy a formázó krém.

23. Ha reggel gyorsan indulni kell

Az előző nap felvitt zselé egy pillantás alatt újra aktiválható. Egyszerűen csak nedves ujjal fésüld át a hajad, mghozzá a hajszálak növekedési irányával ellentétes irányba!

24. Szeretnéd, hogy jobban álljon a hajtövednél a hajad?

A hosszabb hajúak tupírozzák fel kicsit a fedőtincseket, majd fújjanak rá kevés hajlakkot, és fésüljék formára. A telt, tépett rövid frizurák trükkje: a fejtetőn válassz le vastagabb tincseket úgy, hogy a végeik felfelé álljanak, és tűzd meg egy klipsszel. Nedvesítsd be hajszárító folyadékkal a végeket, szárítsd meg, végül fújd be hajlakkal. Vedd ki a klipszeket, és alakítsd formára az egészet az ujjaiddal.

25. Ha hosszú a hajad

A hajrögzítő habot ne a kezeddel oszlasd el, hanem kend egy széles fésűre! Ezzel fésüld át a hajad a tövétől nagyjából a közepéig, így egyenletesen eloszlik a hab.

Forrás:hölgyvilág