Azt gondoltad, hogy egyszerű a hajápolás? Akkor miért vagy elégedetlen a hajkoronáddal? Most megtudhatod, mi a gond, és hogyan ápolhatod a technika és a tudomány segédletével.

Göndör és makrancos?

A haj természetes ápolórétege, a faggyúmirigyek termelte zsír a hullámos hajat nem tudja olyan jól bevonni, mint az egyenes szálút. Egyszerűen elakad, így a természetes göndör haj fülmagasságtól lefelé gyakran száraz tapintású, és sok nedvességre van szüksége.

A hullámos haj számára készített ápoló termékek ezért tartalmaznak sok nedvességpótló (hidratáló) anyagot, például rebarbarasavat. Sok termék aloe verát és búzaproteint tartalmaz, hogy még rugalmasabbá tegye a loknikat, mivel ezek az anyagok száradás után összehúzódnak, és megtámogatják a hullámok szerkezetét. Az egyenetlen felszín miatt a hullámok nem tudják olyan jól visszatükrözni a napfényt, ezért a haj hamarabb lesz tompa hatású.

A formázáshoz olyan fényesítő folyadék szükséges, amely nemcsak fényessé teszi a hajat, hanem a hullámokat is szépen kihangsúlyozza. Aki mégis inkább kiegyenesítené a hullámait, annak kisimító hatású ápoló és formázó termékeket érdemes használnia, melyek csomagolásán megtalálható az „Anti-Frizz” felirat: a magas szilikon- és olajtartalom szinte elnehezítő burokként veszi körbe és megnyújtja a hajszálakat.

A speciális, víztaszító ápoló molekulákból (polimerekből) álló finish spray-k megvédik a frizurát, a tincsek nem fognak azonnal összeugrani egy kis nedvesség hatására – sajnos zápor esetén ez sem hatásos, de egy kis ködszitálást még kibír a frizura.

Érzékeny, feszült, túlságosan igénybe vett?

Európában minden második nőnek túlzottan igénybe vett a fejbőre, ezt állapította meg az IPSOS közvélemény-kutató intézet. A kiváltó okok között lehet a stressz, a hajlam, a nem megfelelő táplálkozás és a száraz, fűtött levegő. A viszkető, feszítő fejbőr pedig nemcsak hogy kellemetlen, de az ezzel járó folyamatos vakarás károsítja a hajszálak felszínét is.

A fenti tünetek ellen ma már kíméletes samponokkal és balzsamokkal tehetünk, melyekben gyulladáscsökkentő linolsavak, nyugtató édesgyökér- vagy kiegyenlítő eukaliptusz-kivonat található. Mindemellett ajánlatos kerülni mindent, ami izgatja a fejbőrt, például a túl forró zuhanyt vagy hajszárítót, illetve a hegyes fogú fémfésűket. Újabban kaphatók már érzékeny fejbőrre való formázó termékek is: bőrsemleges pH-értékűek, és nincs bennük sem illatanyag, sem színezék, sem tartósítószer.

Még ennél is kellemetlenebb, ha fehér korpaszemcsék láthatók a hajszálak között. A fejbőr ahelyett, hogy szokott módon 28 naponként megújulna, hirtelen elkezdi ledobálni magáról az apró hámsejteket. A korpa leggyakoribb oka a malassecia élesztőgomba.  A korpásodás elleni samponok hatóanyagaikkal, például cinkkel vagy szeléndiszulfiddal enyhítik a gomba hatását (időközben már kapható korpásodás elleni sampon festett hajra is). Mindenki számára érvényes, hogy amint abbahagyja a korpásodás elleni termék használatát, a gomba „meggyógyul”, és pár nap múlva már újra megsokszorozódik.

Ez tulajdonképpen a fejbőr természetes alkotórésze, melynek működése valamilyen okból kibillen az egyensúlyból. A „bűnös” általában a pubertás- vagy a változókori hormonváltozás, a stressz vagy a nem megfelelő táplálkozás. A zsírosodásra hajlamos fejbőrű embereknek gyakrabban korpás a hajuk. Ha a korpa mellé még különböző gyulladások is társulnak a fejbőrön, vagy a sampon egyáltalán nem használ, akkor forduljunk bőrgyógyászhoz, hogy kizárhassuk a lehetséges megbetegedéseket.

Kevesebb haj, kevesebb erő?

Nagyjából 30 éves kortól a haj vékonyodni kezd, évente nagyjából 0,5%-nyit. Ez főképp amiatt van, hogy a hajszálakban csökken a lipid aránya – a nőknél főként a cholesterol. Kezdetben még nem lehet észrevenni a különbséget, de úgy 40 éves kortól érezhetően vékonyabbá és törékenyebbé válik a haj.

Ezt megakadályozandó a kozmetikai cégek speciális termékcsaládokat fejlesztenek ki, hogy a bennük lévő hatóanyagokkal, például ceramidokkal és proteinekkel feltöltsék a kialakult lyukakat, vagy minden egyes hajszálat bevonjanak egy polimerfilmmel, miáltal a frizura megőrzi a tartását. A hatás a következő hajmosásig tart, akkor feloldódnak a hatóanyagok, és helyükbe léphetnek az újak.

Az évek múlásával egyre többeknek kell szembenézniük a hajhullás problémájával – különösen a változókor kezdetén, amikor a női test több tesztoszteron hormont termel. Ezeknek a bomlástermékeire reagálnak sokan érzékenyen. A hajgyökerek megerősítése érdekében sok termékcsalád a vérellátás-serkentő koffeint veti be.

Festett, szőkített vagy színezett?

Hogy a színpigmentek bejussanak a hajszálak belsejébe, meg kell nyitni a természetes védőrétegüket – ezért igénybe vett a festett haj, és ezért van szüksége intenzív ápolásra.

A komlókivonat vagy a panthenol például segít abba, hogy a hámréteg regenerálódjon, így nem fakul ki olyan gyorsan a szín, és a hajszálak egyenletesen verik vissza a rájuk eső napfényt.

Vannak olyan festett hajra készült termékek, amelyek mindemellett antioxidánst és UV-szűrőt tartalmaznak, hogy megvédjék a hajat a nap fakító hatásától és más káros környezeti hatástól. Az UV-szűrő általában olyan kémiai szűrő, mint a naptejben lévő, ezért ez is csak pár órán át tart – a napon újra és újra be kell fújni a hajat speciális védőspray-vel. Praktikusak azok az ápoló és formázó termékek, amelyek maguk is színpigmenteket tartalmaznak: ezek kívülről rakódnak rá a hajszálakra, és legalább a következő hajmosásig felfrissítik a frizura színét.

Sok kozmetikai cég két árnyalatot különböztet meg, meleget és hideget, világos és sötét barnát. Szőkék sajnos nem alkalmazhatják, számukra a kíméletes hatóanyagok az ideálisak, amelyek megszabadítják a hajszálakat a rájuk rakódott sötét színű anyagmaradványoktól. A legjobb, ha maga a sampon színtelen, akkor nem lesz tőle homályos fényű vagy matt a haj. Hasonlóképpen jók a lila pigmentet tartalmazó samponok és balzsamok, a kiegészítő szín ragyogóvá teszi a szőke fürtöket, és még az enyhe sárgás árnyalatot is szépen elfedi.

Töredezett és sprőd?

Míg a száraz hajnál arról van szó, hogy nem kap elég védő zsírréteget a hajhagymák felől, addig az igénybe vett hajszálak a külső hatások miatt (pl. UV-fény, sós víz vagy dauer) gyengültek el annyira, hogy nem zár megfelelően a hajszálak külső védő hámrétege, egyes részek teljesen felhasadtak, és a nedvesség elpárolog belőlük. Mindkét esetben gyorsan töredezetté és sprőddé válik a haj. Intenzív ápolásra van szükség, például minden hajmosás után balzsamra vagy pakolásra.

A nedvességpótló joghurtkivonat vagy gazdag mandulaolaj például regenerálja a hajszálak belsejét, és ami nagyon fontos, jobban fésülhetővé teszi a hajat. A nedves haj ugyanis igen sérülékeny. A kíméletlen fésülés túlnyújtja a hajszálakat, azok felhasadhatnak, így még jobban sérül a szerkezetük. Sok ápoló termék tartalmaz pozitív töltésű ápoló anyagokat, amelyek mini mágnesként tapadnak a haj negatív töltésű részeihez, és ott betapasztják a sérült felszínt.

Míg a drogériákban és az áruházakban általában egy termék kapható a száraz és az igénybe vett hajtípusra, addig a. A száraz haj összességében több nedvességmegkötő lipidet kap, az igénybe vett hajnál pedig pontosan a károsodott helyekre kerül a javító pakolás. Aki pontosan szeretné tudni, mi a helyzet a hajával, megvizsgáltathatja mikroszkóppal. fodrászatokban már külön termékeket alkalmaznak a kétféle problémára, így még célzottabban lehet kezelni őket

Zsíros és lapos?

A gyakori hajmosás csak még jobban felerősíti a faggyútermelést – ez a mítosz azokból az időkből származik, amikor a samponok még egyértelműen agresszívabbak voltak. Ma már olyan kíméletesek, hogy nyugodtan használhatjuk akár naponta is. Csak a mennyiség eloszlatására kell odafigyelni.

Ha túlságosan erősen masszírozzuk a fejbőrt, akkor kinyomjuk a mirigyekben lévő faggyút. Jobb, ha felhabosítjuk a terméket a tenyerünkben, majd a habot rákenjük a fejre. Ha már jól eloszlott a sampon a fejen, a benne lévő, kíméletesen tisztító illóolajok vagy mikroszivacsok magukba szívják és eltávolítják a felesleges zsírt és a szennyeződéseket.

Azok számára is van megoldás, akiknek zsíros a hajtöve és száraz a hajvége: a speciális samponok a mosóanyagok mellett pozitív töltésű ápoló anyagokat is tartalmaznak, amelyek a porózus szerkezetű, negatív töltésű töredezett hajvégekhez tapadnak.

És hajmosás után? Ha nehezen fésülhető a haj, akkor használjunk könnyű balzsamot. Hosszú haj esetén általában elég, ha a balzsamot csak bizonyos részekbe, például a haj hosszára vagy a végekbe dolgozzuk bele. Emellett jót tesz hetente egyszer egy nyugtató és tisztító iszappakolás, amit mosás előtt vigyünk fel a hajra, és nagyjából 10 percig hagyjuk rajta.

Forrás: nana