Általános vitára alkalmas az iskolarendszert érintő módosításÁltalános vitára alkalmasnak találta az Országgyűlés oktatási és tudományos bizottsága Magyar Bálint és Sándor Klára szabad demokrata képviselők javaslatát, amely a 6+6 osztályos iskolai rendszerre tesz ajánlást. Magyar Bálint a megbeszélésen hangsúlyozta: az átalakítás nem volna kötelező, a kompromisszumos megoldás szerint mindenki választhatna. A bizottság Fideszes tagjai nem szavazták meg, Tatai-Tóth András pedig a kötelezővé tétel elvetése mellett támogatta a kezdeményezést.

Jobban teljesítenek ugyanis azok a diákok, akik számára az alapkészségek fejlesztésére hat év áll rendelkezésre a jelenlegi magyar négy-öt évet jelentő példa helyett – indokolta a javaslat szükségességét Magyar Bálint. A szabad demokrata képviselő az előterjesztéssel kapcsolatban hangsúlyozta: a kompromisszumra törekvő indítványban szereplő 6+6 osztályos iskolarendszer bevezetése csupán azokra az intézményekre vonatkozna, amelyekben a 1-12. évfolyamot egy intézményben járják ki a diákok.
Magyar Bálint cáfolta, hogy a nem szakrendszerű oktatás kiterjesztése a tantárgyat megszüntetését foglalja magában, azokat műveltségi területek szerint integrálnák. Elmondta: négy tanárképzést folytató kar vezetője, a korábbi gyermekesély kerekasztal több tagja, és az Országos Köznevelési Tanács elnöke is támogatja a javaslatot, mely egy esetleges következő kormány elutasító álláspontját is figyelembe vette.
Tatai-Tóth András (MSZP) elutasította ugyan a nyolcosztályos évfolyamok megszüntetését, a 6+6-os rendszer kötelezőségét és nem tartja indokoltnak a házi feladatok törvényi szabályozását sem, társadalmi vitára azonban alkalmasnak találta a javaslatot. A szintén szocialista Tóth Tibor az esélyegyenlőség és a tehetséggondozás problémáinak megoldását látja a kezdeményezésben, és habár a javaslatot helyes iránynak tartja Szabó Zoltán (MSZP) is, véleménye szerint annak széleskörű bevezetéséhez nem adottak a feltételek. A javaslatot az oktatási miniszter támogatása mellett minden szocialista képviselő megszavazta. Keszei Sándor, a Magyarországi Szülők Országos Egyesületének elnöke a társadalmi egyeztetést hiányolta.
A bizottság elfogadta azt a nemzetközi felsőoktatási intézményekről szóló törvényjavaslattal kapcsolatos indítványt, mely megváltoztatta annak eredeti címét, így az felsőoktatási törvénymódosító javaslattá vált. Az ellenzék szerint azonban a felsőoktatási törvénynek nincs megnyitva azon pontja, melyhez a változtatásokat benyújtották.
Az ülésen több Fideszes képviselő és Almássy Kornél is hiányolta a Mentorprogramról szóló ülést, és az üggyel kapcsolatos információkat, amit Szabó Zoltán elnök a tárcával való sikertelen időpont-egyeztetéssel indokolt meg. Szabó Zoltán ígérete szerint még a nyári szünet előtt megtartják a Mentorprogrammal kapcsolatos meghallgatást.
(Forrás: [origo])
(www.edupress.hu)