Diáklaptopon tanítanak egy Wifi falubanTágra nyílt szemekkel és megbabonázott figyelemmel dolgoznak a gyerekek mini számítógépeiken miközben a tanító néni kedvesen és nyugodtan segít azoknak, akik valahol elakadnak a digitális feladat megoldása közben.

Ez a kép fogadott bennünket a Királyegyházai Általános Iskola 3. osztályában, ahová azért látogatottunk, hogy arról tudósítsuk, hová lehet eljutni akár három hét alatt is a diáklaptopok használatával…

Diáklaptopon tanítanak egy Wifi faluban - Interaktív Oktatástechnika Portál - Információk egy fedél alatt www.iot.hu - interaktív tábla, feleltetőrendszerek, feleltető rendszerek, digitális tananyagok, digitális írástudás, online tananyagok, interaktív tananyag, e-tananyag, elektronikus tananyag, pedagógus képzés, IKT képzés

Ami ösztönző, azt könnyű megtanulni

– Nagyon meg vagyok elégedve a miniPC-kel segített tanítás bevezetési tapasztalataival – mondja mosolyogva Gyimesiné Fekete Tünde, a kisgyerekek osztálytanítója. A Classmate PC-vel  már remekül boldogulnak azok a gyerekek is, akiknek semmiféle számítógépes előismeretük nem volt. Szeretik, rajonganak érte, alig lehet elhúzni a gépek mellől őket.

Diáklaptop – Alulról érkező, határozott igény

Diáklaptopon tanítanak egy Wifi faluban

Az iskola a 10 darab Classmate PC-hez az Intel Magyarország vezetőjének, Gacsal Józsefnek a segítségével jutottak, aki szívügyének tekinti a diáklaptop, mint digitális taneszköz használatának meghonosodását az országban.

– Azt tapasztaljuk, hogy már Magyarországon is egyre több iskolából érkezik igény a tanulói laptopokra. Tanévkezdésre annak lehetünk tanúi, hogy a különböző pályázatoknak köszönhetően akár több ezer diákPC kerülhet a közoktatásba. – osztja meg örömét velünk a nagyvállalat magyarországi képviseletének vezetője, aki szintén részt vett a magyar órán, ahol épp a Szózatról tanultak a nebulók.

Annak ellenére, hogy számos országban az oktatási kormányzatok támogatásának köszönhetően nagyságrendekkel nagyobb mennyiségű laptop kerül be az osztálytermekbe, bizakodásra adhat okot, hogy ma már ilyen nagy számban pályáznak az iskolák közvetlenül, kimondottan ilyen tanulói gépekre – teszi hozzá Gacsal József.

Laptoppal tanulni – új dimenziót ad a tanításnak

– Amióta a gépeket napi szinten használjuk a tanulásban, sok mindenben megváltozott az életünk veszi vissza a szót Gyimesiné Fekete Tünde. A gyerekek rendkívül élvezik az eszköz használatát.

Én az alapismereteket egy kétnapos képzés keretében sajátítottam el a Jövő Iskolájában, Budapesten. A képzés elvégzéséhez Gacsal úr ragaszkodott, mert meggyőződése, hogy nem is szabad ilyen eszközökkel elkezdeni a tanítást mindaddig, amíg – legalább alapszintű – képzést nem kap a pedagógus. Most, hogy magam is elvégeztem a kurzust, mondhatom, hogy tökéletesen igaza van, mert kollégáimmal együtt nagyon sok módszertani ötletet kaptunk a diáklaptopok használatához.

Hátsó sor előre fuss, avagy a versenyhártány lefaragása digitális írástudással

– Egyenlőre csak a 3. osztályosok használják a gépeket – kapcsolódik a beszélgetésbe Palkó Ottó, az iskola igazgatója, de a többi osztályból is részt vettek már gyerekek a digitális osztálytermi órákon. Természetesen a tanárkollégák izgatottak várják a tapasztalatokat és persze azt is, hogy egyszer majd ők is ilyen eszközökkel dolgozhassanak.

– Nagyon büszkék vagyunk a digitális osztályra és máris érezzük, micsoda előnyt jelenthet az egyébként túlnyomórészt halmozottan hátrányos helyzetű gyermekeket tantó kis iskolánknak az, ha ilyen korszerű taneszközökkel folyik a tanítás: az osztályba, őszre máris két újabb diákot íratnak be, akiket eddig szüleik egy másik település iskolájába járattak!

Wifi Falu – szociális internet és számítógép rászorulóknak

– Igen, a többségnek nincs otthon számítógépe se internet hozzáférése – teszi hozzá a tanárnő, és elmeséli milyen megható élmény volt látni a kisgyereket, aki először ülhetett le egy számítógép mellé, amit ráadásul ezentúl minden nap használhat is majd.

Egyik kis gyerekemnél az osztályban, éppen a napokban várják a 13. testvért, el lehet képzelni, hogy nem a számítógép és az internet kapja a legnagyobb hangsúlyt a családi költségvetésben.

Az Internet Terjesztéséért Alapítványnak köszönhetően, akik Wifi Falu programjuk keretében településünkön is üzembe helyeztek egy vezeték nélküli internetes szolgáltatást, ma már az osztályomból két olyan kisgyerek is tud otthon számítógépezni, akik egyébként lehet hogy az egyetlen egy szobájukban szorítottak valahol helyet a számítógépnek, az „új jövevénynek”.

Diáklaptopon tanítanak egy Wifi faluban

Szabó Tibor, a Wifi Falu műszaki tanácsadója, – aki szintén részt vett a tanórán – röviden elmagyarázza, hogy céljuk az, hogy Magyarország legelmaradottabb térségeinek lakóit wifi-antennákon keresztül közösségi internethez juttassák, illetve hogy működőképes, de használt számítógépekkel rendelkezhessenek olyan családok is, akik egyébként álmodni sem merhetnének egy új számítógép megvásárlásáról.

On-line házi feladat – egy darabka jövő

– Annak az öt gyerekemnek, akiknek otthon is van internetjük (ebből kettőnek wififalus), már tudtam olyan házi feladatot adni, amit az internet segítségével, otthonról, online kellett megoldaniuk. Talán mondanom sem kell, hogy mindenki megcsinálta a leckét!
Játszani is engedd

– Észrevettem, hogy a gyerekek sokszor jóval tovább képesek koncentrálni a gép előtt, mint a hagyományos órákon. Fontosnak tartom azonban, hogy néha, lazításként játszani is engedjem őket a gépeken –  árulja el búcsuzóul egy fontos módszertani „trükkjét” a tanító néni. Ilyenkor a gyerekek azonnal rákattannak a legkülönbözőbb netes játékokra, amit persze csak kontroláltan használhatnak.

Látogatásunk épp az utolsó tanítási napra esett. Az egyenlőre még hagyományos fekete táblán ott virított a bűvös varázsszó: VAKÁCIÓ.

Mégis, mikor búcsúzóul a gyerekektől azt kérdeztük, hogy ki várja már a szeptembert, hogy újra kis komjútere elé ülhessen, a 11 fős lelkes kis csapat egy emberként pattant fel padjából és csatakiáltás szerűen adott (mem meglepő) választ – ééééén!

Persze, mert az apró digitális benszülöttek már megtapasztalták: klassz ez a Classmate!

Forrás: