Minden iskolára szeretnék kiterjeszteni az iskolarendőr programotMa már mintegy 2448 iskolában vesz részt egy-egy rendőr az osztályfőnöki órákon és tart közlekedésbiztonsági, illetve bűnmegelőzési oktatást. A tavaly indult iskolarendőr programban részt vevő intézményekben a tanulók szülei nem közvetlenül a rendőrséggel, hanem az iskolához tartozó egy-egy rendőrrel állnak kapcsolatban – mondta el szeptember 1-jén a XIII. kerületi Hegedűs Géza Általános Iskola tanévnyitóján Bencze József országos rendőrfőkapitány.


A szülők kéréseikkel, kérdéseikkel fordulhatnak ahhoz az iskolarendőrhöz, akinek telefonszáma a gyerekek üzenő füzetébe is bekerül. Az ősszel elindult program tagiskoláinak közelében nem okoztak azóta gyermekeket érintő közlekedési balesetet és nem történt súlyos bűncselekmény sem. Rendőrök hiányában polgárőrök segítik az intézményeket, Bencze József pedig bízik abban, hogy az év végére az ország minden iskolája csatlakozik a programhoz.
Idén mintegy 13 százalékkal csökkent a gyermekeket érintő közlekedési balestek száma miután 2008-ban 2314, 2007-ben pedig még 2334 ilyen eset szerepel az adatbázisban. Tavaly 27, idén 13 gyermek vesztette életét közlekedési balesetben, mely javuló tendencia fenntartása érdekében egy hónapon keresztül rendőrök és polgárőrök tartanak fokozott ellenőrzéseket Budapesten – számolt be a rendőrfőkapitány.

 

(Forrás: Jogiforum.hu)

(www.edupress.hu)