Igénybevehető kedvezmények tanároknakTöbb ezer forintot spórolhatnak meg azok a tanárok, akik igénybe veszik a nekik járó kedvezményeket – pedagógusigazolvánnyal olcsóbb az utazás, a múzeumi belépő és a színházjegy, sőt számos üzletben más termékeket is akciós áron vásárolhatnak meg a tanárok.

Ötven százalékos kedvezmény a Volán és a MÁV járatain, öt-tíz százalékkal alacsonyabb múzeumi, színház- és mozijegyek, olcsóbb könyvek – havonta akár tízezer forintot is megtakaríthatnak a tanárok, ha használják pedagógusigazolványukat. Az általunk megkérdezett tanárok azzal ugyan tisztában vannak, hogy bizonyos szolgáltatásokat olcsóbban vehetnek igénybe, de azt egyikük sem tudta, pontosan mely üzletekben használhatják igazolványukat. Ilyen listát az [origo] sem talált, a kereskedők ezért azt ajánlják a pedagógusoknak: érdemes a kasszánál mindig rákérdezni, jár-e nekik valamilyen kedvezmény.

Pedagóguskártya: a nyugdíjasoknak is jár

Pedagógusigazolvány minden Magyarországon oktató tanárnak jár – a kártyát az iskolának kell igényelnie, és eljuttatnia az alkalmazottainak, méghozzá a munkaviszony megkezdésétől számított tizenöt napon belül, az utazási és kulturális kedvezményeket tehát az idei tanévben először oktató pályakezdők is igénybe vehetik. A kártya, amely minden év szeptember 15-ig érvényes, nemcsak az önkormányzati fenntartású iskolákban dolgozóknak jár, hanem az alapítványi és egyházi intézményben tanítóknak is.

A kedvezmények a nyugdíjas tanároknak is járnak: számukra az igazolványt az utolsó munkáltató, vagyis az az iskola vagy óvoda állítja ki, ahonnan a pedagógus nyugdíjba ment, a kártya ebben az esetben korlátlan ideig használható. Ha az utolsó munkáltató megszűnt, akkor a jogutód intézményhez vagy az illetékes jegyző által kijelölt iskolához kell fordulni.

Közlekedés: a kártya önmagában nem elég

A pedagógusigazolvány önmagában azonban nem elég az ötven százalékos utazási kedvezmény igénybevételére – egy 2007-es rendelet értelmében ahhoz, hogy féláron utazhassanak a tanárok, egy utazási utalványra is szükség van. Ez évente tizenkét oda-vissza utazásra jogosít mind a vasúton, mind a Volán-járatokon, az iskoláknak minden tanévben március 31-ig kell átadniuk a pedagógusoknak. „Ezt az egyszerű, papír alapú igazolást mindig érdemes magunkkal hordani, különben a jegypénztárakban nem adnak kedvezményes jegyet” – tanácsolja Kiss Zsuzsanna, a debreceni Fazekas Mihály Általános Iskola tanára.

Mozi, színház és múzeum

„Pontosan én sem tudom, hogy hol és mennyivel olcsóbban vásárolhatok, ezért mielőtt könyvet vagy zenei cd-t vennék, mindig megkérdezem az eladót, hogy az igazolvány felmutatásával számíthatok-e alacsonyabb árakra, de az üzletek kirakatában és a honlapjukon is fel szokták tüntetni, hogy hány százalékkal olcsóbban kaphatják meg a tanárok az árukat” – teszi hozzá. A könyvesboltok közül azonban ma már egyre kevesebben biztosítanak kedvezményt a tanároknak. A nagy üzletláncok közül a legtöbb nem fogadja el az igazolványt, náluk csupán internetes megrendelés esetén, illetve törzsvásárlói kártyával lehet olcsóbban vásárolni. A kisebb üzletek azonban még tartják a korábbi akciókat: a Librarium online könyváruház és antikvárium tíz, a kifejezetten pedagógiai kiadványokat árusító üzletek pedig öt-tizenöt százalék kedvezményt ad.

Az önkormányzati és állami fenntartású múzeumok állandó kiállításait továbbra is ingyen látogathatják a tanárok, és egyre több színház is olcsóbban adja bérleteit és jegyeit: a Katona József Színház tíz százalék kedvezményt biztosít, az Új Színház pedig ezer forintért árusít jegyeket pedagógusoknak. A Cinema City mozihálózat pedig – a diákokhoz és nyugdíjasokhoz hasonlóan – akciós áron, 990 forintos belépőt kínál az oktatóknak.

A könyvtárakat azonban 2005 óta már nem használhatják ingyen a pedagógusok: míg korábban az Oktatási és Kulturális Minisztérium átvállalta beiratkozási díjukat, addig ma már teljes árat kell fizetniük a fél- és egyéves bérletekért is, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban tizenkét hónapra például 4300 forintot.

Nemzetközi tanárigazolvány: kedvezmények külföldön is

Nemcsak belföldön, hanem külföldön is számos kulturális kedvezményt vehetnek igénybe azok a tanárok, akik kiváltják a nemzetközi tanárigazolványt. Ehhez mindössze egy érvényes pedagógusi vagy közalkalmazotti igazolvány, egy igazolványkép szükséges, illetve be kell fizetni az éves kártyadíjat, ezerháromszáz forintot. Sajnos a kedvezmények köre szűkebb, mint a nemzetközi diákigazolványé – elsősorban kulturális eseményekre, múzeumokba, kiállításokra válthatnak vele kedvezményes belépőt, de néhány autókölcsönzéssel foglalkozó cég is olcsóbban nyújtja szolgáltatásait a tanárigazolvánnyal rendelkezőknek.

forrás: www.fisz.hu