Innovációs díjat kapott a Nemzeti Tankönyvkiadó új fejlesztése„Innováció az e-learning fejlesztésért” díjat kapott a Nemzeti Tankönyvkiadó a X. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon. Az innovációs díjjal jutalmazott szoftver a digitális táblák kezelését egyszerűsíti, segítségével a pedagógusok egyszerűen készíthetnek változatos feladatgyűjteményeket, függetlenül a számítógépes ismereteik mélységétől.

A feladatkészítővel új, a tananyaghoz kapcsolódó feladatok is készíthetőek, melyek a tanulók számára megkönnyítik az elméleti tudás feldolgozását, értelmezését. Az új fejlesztés a nemzetközi Comenius-EduMedia díjat is elnyerte korábban.

 

Az elmúlt években az ICT eszközök elterjedésével az oktatásban is jelentős szerepet kapott a számítógéppel segített oktatás. Ezen eszközök közül az egyik leglátványosabb a digitális táblák elterjedése, tanórai alkalmazása, melyek megjelenésével párhuzamosan rengeteg digitális tartalom és specializált prezentációs szoftver jelent meg a piacon. A legtöbb ilyen alkalmazás azonban az informatikában járatlan pedagógusok számára kevés lehetőséget nyújt arra, hogy percek alatt önállóan látványos anyagokat készítsenek, így könnyen elveszítik motivációjukat a digitális tábla használata iránt.
A Nemzeti Tankönyvkiadó (NTK) új fejlesztésénél, a feladatkészítő szoftver létrehozásánál arra törekedett, hogy a feladatok könnyen kezelhetőek, szerkeszthetőek legyenek és annak használata új, tetszőleges tananyaghoz kapcsolódó feladatok készítésére is alkalmas legyen. Az NTK új alkalmazása olyannyira jól sikerült, hogy a nemzetközi Comenius-EduMedia díj után hazánkban is elismerte a szakma: az Educatio szakkiállításon az NTK feladatkezelője az első díjat nyerte el az „Innováció az e-learning fejlesztésért” kategóriában.
A szoftver segítségével a pedagógusok egyszerűen készíthetnek változatos feladatgyűjteményeket, függetlenül a számítógépes ismereteik mélységétől. A szoftver lehetővé teszi, hogy a tanárok a munkájuk során megszerzett tudásukat, meglévő feladataikat, óravázlataikat, tanmeneteiket könnyedén digitálisan is feldolgozhassák és alkalmas arra is, hogy az internetről letöltött képeket megjelenítse és feldolgozza, így például pár kattintással keresztrejtvényt, idővonalat és rengeteg egyéb interaktív feladatot készíthetnek a pedagógusok, ezzel is színesebbé, érdekesebbé téve a tanórákat.
A feladattípusok felhasználhatóak a közoktatásban, oktatási kereteken belül a hagyományos és a kompetencia alapú oktatásban, bármely tantárgy, tantárgycsoport szakrendszerű óráin, valamint a nem szakrendszerű felzárkóztató és tehetséggondozói foglalkozásokon egyaránt. A feladatkészítő segítséget nyújt az új anyagrészek megértetésében a gyakorlás során, számonkéréskor, de használható óravázlatként is.
A szoftvert nem csak pedagógusok, hanem diákok is használhatják: az elméleti ismereteket gyakorolhatják, és saját feladatokat találhatnak ki, amelyek révén tudásukat több oldalról alapozhatják meg.
(www.edupress.hu)