A néhány hetes iskolaszünetek súlyosbítják az influenza-helyzetetA két hétnél rövidebb iskolabezárások egy influenzajárvány idején növelhetik a fertőződési rátát és meghosszabbíthatják a járványos időszakot, állítják amerikai kutatók. A számítógépes szimuláción alapuló kutatási eredmények szerint a kényszerszünetnek legalább nyolc hétig kell tartania ahhoz, hogy kimutatható mértékben gátolja a betegség terjedését.

 

Bár folyamatosan vitatják az iskolabezárások jelentőségét az influenzajárvány megfékezése céljából, mégis világszerte zártak be iskolákat különböző időtartamra, attól félve, hogy a vírus gyorsabban terjedne, ha a gyerekek naponta találkoznának.

Ésszerűnek tűnik, hogy az iskolabezárások lassíthatják a betegség terjedését, de a legújabb kutatási eredmények nem támasztották alá ezt az elméletet. Az elemzések során kiderült: legalább nyolc héten át zárva kell tartani az iskolát ahhoz, hogy az hatékony legyen, és sokkal nagyobb jelentőséggel bír, hogy sokáig zárva van-e az iskola, mint az, hogy sikerül-e a járvány legelején elrendelni az iskolabezárást.

A rövid szünetek pedig csak növelik a fertőzési arányt azáltal, hogy a megbetegedésre hajlamos egyéneket a járvány közepén kényszerítik a közösségbe.

Kiderült az is, hogy a rosszul lévő diákok kiemelése az iskolai környezetből csak minimális hatással van a járvány terjedésére. Annak sem volt különösebb jelentősége, hogy az iskolákban egyenként, vagy központilag rendelnek-e el szünetet.

A lakók hétköznapi mozgási szokásait alapul felhasználó szimuláció során egy USA-beli megye lakossági, oktatási rendszeri, munkahelyi, háztartási és közösségi szokásait is figyelembe vette. Az összesen 1,2 millió fős adatbázisban 200 000 iskoláskorú gyermek, 500 000 háztartás és 300 iskola volt.

 

Science Daily