Az idén 14. alkalommal rendezte meg a Microsoft Magyarország ingyenes Nyári Tanártovábbképző konferenciáját, melyen közel félezer, – elsősorban – informatika tanár ismerkedhetett meg a Microsoft oktatást támogató újdonságaival…

 

Az immár a tinédzserkorba lépő rendezvény résztvevői között az idén is nagy számban voltak “gólyák”, akik első alkalommal vettek részt a TTK-n, de igazi, elnyűhetetlen veterán tanárokkal is találkozhattunk, akik már túl vannak az első X-en is, azaz már több, mint 10 éve rendszeres résztvevői a továbbképzésnek.

Ezen persze nem lehet csodálkozni, hiszen a találkozókon sok ötletet és inspirációt, igazi jó bemelegítőt kapnak a szeptemberben ismét a katedrán álló pedagógusok.

 

Legyen a tanulás mindenkié

Akár ebbe a rövidke szlogenbe is sűríthetnénk a Microsoft maga vállalta küldetését, amelynek célja hogy a technológia segítségével mindenkinek bárhol és bármikor elérhető tanulást lehessen biztosítani.

Ezt az ideát támogatják az MS oktatásban (is) használható szoftverei és számos szolgáltatása, amelyekről Merényi Ádám, a Microsoft Magyarország oktatási területért felelős munkatársa adott átfogó képet a konferencia hallgatóinak.

Fejcserés támadás – a Photofuse és egyéb nyalánkságok

A szárnyaló alkotás kibontakoztatásához majdnem tucatnyi ingyenes szoftver áll rendelkezésünkre, ilyen például az Autocollage, amely fényképeinkből percek alatt, automatikusan készít látványos fotómontázst.

 

A Photosynth ennél egy lépéssel tovább megy, és hihetetlen szoftveres intelligenciájának köszönhetően, saját maga rak össze randomszerűen kattintgatott fotóinkból egy – a szoftver segítségével – szinte a térben bejárható fénykép-összeállítást.

Megújult a Movie Maker, amely ugyan a Win7 csomagnak nem része, de külön (ingyenesen) letölthető. Az új verzió neve Movie Maker Live, és legnagyobb újdonsága, – a megannyi új effekten túl -., hogy az elkészült filmünket gombnyomásra megoszthatjuk bárkivel az interneten, vagy akár közvetlenül a “felhőbe” (értsd: skydrive – az MS, ingyenes 25 GB-s tárhelye) is menthetjük.

 

A Photogalery, a Microsoft on-line fotóalbuma, az MS Live program része, ami most címkézési lehetőséggel bővült, így fotóinkat bármilyen szempont szerint könnyedén csoportosíthatjuk, függetlenül attól, hogy milyen mappába tettük azokat.

Érdekes újdonság még az arcfelismerés funkció: ha valakit egy pár fotó alapján “bemutatunk” a szoftvernek, akkor az az egész fénykép állományunkat átvizsgálva képes azonosítani, a “bemutatott” személyt és a képet a megadott címkével látja el.

És akkor lássuk a Photofuse programot: amely ha kell, “fejeket vág és cserél”: ha valakiről több fényképet készítünk, akkor a program képes a szoftveres fejcserére, azaz az egyik képen lévő fejet a másik képen lévő helyére teszi. Ezzel a szoftverrel vicces és/vagy meghökkentő képeket készíthetünk.

 

A Songsmith, azaz hangkovács program, az “alkotói szoftverek” csoportjából csak azért lóg ki mert itt nem képekkel, hanem hangunkkal, zenével bűvészkedhetünk. Az ügyes kis alkalmazással  zenéket “festhetünk” át, és ötvözhetjük saját hangunkkal, amivel garantáltan elkápráztathatunk bárkit.

A felsorolt programokról a konferencia résztvevői összefoglaló CD-t kaptak, leírásokkal és letöltési linkekkel.

 

 

iot.hu