Amikor az oktatási rendszerben több ezer fővel csökken a diákság létszáma, a fogyást némileg a pedagógusok számának visszaesése követi – indokolta a pedagógusi elbocsátásokat az augusztus 28-ai, Hódmezővásárhelyen megtartott I. Nemzeti Tanévnyitó alkalmával Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár a Duna Tv-nek.

Az eseményen a tervezett pedagógusi béremeléssel kapcsolatban Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter elmondta: idén az elmarad, és még kérdés, hogy jövőre tudnak-e emelni, és ha igen mennyivel. 1,3 millió diák és csaknem kétszázezer pedagógus számára kezdődik meg a tanév szeptember 1-én, szerdán.

 

Az I. Nemzeti Tanévnyitón Hoffmann Rózsa bejelentette: több mint nyolcvan pedagógus és más szakember bevonásával megkezdték az új közoktatási törvény előkészítését. A tervekről elmondta: a korábbinál hangsúlyosabb szerephez jut az új Nemzeti Alaptantervben a mindennapos testmozgás, az egészségnevelés, a művészeti nevelés és a természettudományok, valamint a XXI. században történő boldoguláshoz szükséges tudáselemek. Kidolgozzák továbbá a pedagógus életpálya-modellt, megújítják a tanárképzést, valamint a finanszírozásban és a pályázati rendszerben is megszüntetik az egyházi intézmények hátrányos megkülönböztetését – olvasható az államtitkár ígérete a hvg.hu-n.
Országszerte több száz pedagógus vesztette el munkáját, közülük sokan nyugdíjba vonultak – mondta el az államtitkár az eseményen. Amikor az oktatási rendszerben több ezer fővel csökken a diákság létszáma, a fogyást némileg a pedagógusok számának visszaesése követi – indokolta a tanárok létszámcsökkenését.
Idén elmarad a béremelés, és a szakminiszter szerint még kérdéses, hogy jövőre tudnak-e emelni és ha igen mennyivel – mondta el Réthelyi Miklós. A miniszter hozzátette: az ország adósságterhe miatt valószínűleg jövőre sem tudnak jelentős emelést megvalósítani. A pedagógusok életkörülményeinek javítására és a pedagóguspálya presztízsének növelésére irányuló tervekkel kapcsolatban Tóth József, a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet elnöke közleményben emlékeztette a döntéshozókat, hogy ne feledkezzenek meg a nem pedagógusként dolgozó szakoktatókról sem – írja a hrportal.hu.
(Forrás: dunatv.hu, hvg.hu, hrportal.hu, Fotó: hvg.hu)
(www.edupress.hu)