Gyújtsátok fel a hajókat! – avagy visszaút nincs; a felhő a jövő! A spanyol hódítók híres jelmondatával jellemezte Drajkó László, a Microsoft Magyarország igazgatója a „felhőszolgáltatások” jelentőségét és szerepét a TTK hallgatóinak, majd maga mutatta be, hogy mi is valójában a gesztuskommunikáció…

 

Felhőbe burkolózó internetes szolgáltatások

A „cloud compuuting„, mint fogalom körüljárásával kezdte előadását az igazgató, mert – mint mondta. – sokan még nem értik, hogy valójában mi is az a gyakran „számítási felhő”-nek fordított valami, amiről olyan sokat beszélnek mostanság.

Pedig a jelenlévők többsége valójában  már évtized óta használja a „felhőt„, ami – a legegyszerűbben megfogalmazva – nem más, mint olyan internet alapú fogyasztói szolgáltatások összessége, melyeket egy internetre csatlakozó számítógép segítségével egyszerűen igénybe veszünk.

Ilyenek például az internetes levelező rendszerek is (pl. Hotmail), vagy az internetes keresők (pl. Bing) amit ma már emberek milliárdjai használnak nap, mint nap.

Azért kap manapság a „felhő” mégis kiemelt figyelmet, mert a technológia ma már lehetővé teszi, hogy egyre több szolgáltatást vehessünk igénybe a „felhőből”, csakúgy mint pl. az elektromos áramot, vagy gázt: nem az a fontos számunkra, hogy honnan jön az áram vagy a gáz, mi csak a szolgáltatást akarjuk használni az előállítás és fenntartás nyűgje nélkül.

 

Live@edu – ingyenes felhőszolgáltatás iskoláknak

A Microsoft komolyan veszi a „felhőt” és egyre-másra jelenti be felhő-alapú sokszor térítésmentesen használható szolgáltatásait.

Ezek közül Drajkó László kiemelte a Live@edu-t, amely az oktatási intézményeknek ingyenesen biztosít saját domain név alatt is futtatható levelezőrendszer-platform szolgáltatást. Óriási előnye a megoldásnak, hogy nem kell hozzá semmilyen helyi vasat üzemeltetni és felügyelni, mert a szolgáltatást az iskola a „felhőből” kapja.

Hogy hol és milyen szerveren futhat éppen a mi programunk arra példaként egy amerikai konténeres szerverparkot mutatott, amely 225 000 szervernek ad otthont és mindössze 24 ember üzemeltet… – ebböl  16 a park őrzésével foglalkozik!! 🙂

 

PC, dTV, mobil – ha van felhő kell ernyő is

A Microsoft fejlesztési koncepciójáról a magyarországi igazgató elmondta, hogy azok középpontjába a három legfontosabb megjelenítési eszköz: a számítógép, a digitális televízió és a mobiltelefon képernyőinek kiszolgálását helyezték.

A Microsoft jövőképében a felhőszolgáltatások nyújtása, és a három alapvető megjelenítési eszköz használata egy platformban olvad össze: már ma is szinte minden online szolgáltatásuk elérhető egy számítógépről, digitális televízióról vagy okostelefonról.

 

Gesztuskommunikáció – mutasd, amit akarsz!

Vannak még további jellemzői a napjainkban zajló szédületes technológiai változásoknak . Ilyen például a számítógép és az ember interakciója.

Ma már egyre inkább az érintésen alapuló számítógép vezérlés a jellemző (de igaz ez az okostelefonokra is), sőt – ezen belül – mind többször találkozhatunk a több ember – több érintés (multitouch – multiuser) megoldással. Ennek egy remek, az oktatásban is jól használható példája a Microsoft Surface számítógép asztala, amelyen Drajkó László az előadóteremben mutatta meg egy mozgóképes puzzle alkalmazással, hogy mennyivel több lehetőséget rejt ez a fajta interakció a hagyományos billentyű-egér megoldáshoz képest!

Ennél is izgalmasabb volt azonban a következő élő bemutató, amelyben már bármiféle fizikai érintés nélkül, pusztán a mozdulataival volt képes vezérelni (egy önként jelentkező tanárral együtt) egy játékprogramot.

A külső szemlélőnek első látásra furcsának tűnő gesztikulációkkal tarkított ugrálás és hadonászás nagy hatással volt a tanár közönségre: lelki szemeikkel már maguk előtt látták azokat a tanórákat, ahol ilyen , a mozdulatkommunikáción alapuló játékokkal tanítanak.

 

Xbox 360 Kinect – mikor kerül be az iskolába?

A gesztusokon alapuló kommunikációt a Microsoft Xbox 360 Kinect eszköze,  a „szándék kitaláló gép” teszi lehetővé, amelyhez ma is már számos játék kapható. Az biztos, hogy ilyen kütyü karácsonykor már sok fa alatt ott lesz, – a kérdés, hogy mikor kerül be majd az iskolákba…?

 

TTK – Jövőre Önnek is ott a helye

A három napos rendezvényen még számos érdekes és a napi tanítási munka során jól használható téma került elő, amit laborgyakorlatokkal fűszereztek a szervezők, hogy a felszedett ismeretekhez némi gyakorlatias tudás is párosuljon.

Később cikkünkben még bemutatunk egy-két izgalmas témát (ilyen például az MS Multi Point Server és a Multi Seat PC-megosztó rendszer), azonban a legfontosabb üzenete a Microsoft Nyári Tanártovábbképző Konferenciájának, hogy azon érdemes évről-évre részt venni, ha az ember inspirációkkal teli akarja az új tanévet elkezdeni!

 

iot.hu