A 21. századi iskolák informatikai kultúrájának továbbfejlesztése érdekében értékelő eljárást dolgoztunk ki, amelyet eLEMÉR-nek kereszteltünk. eLEMÉR egyrészt iskolai önértékelő keretrendszer, másrészt egy most induló, évenkénti országos mérésekből álló monitorozási eljárás eszköze.

Azt vizsgálja, hogyan járulhatnak hozzá az informatikai eszközök a tanulás, a tanítás, illetve az iskola fejlesztéséhez. Az első országos mérésre szeptember 27 és október 10 között kerül sor.

 

 

A mérés időtartama: 2010. szeptember 27. – október 10.

Regisztráció: http://ikt.ofi.hu

 

Az országos mérést eLEMÉR végzi, aki

o   helyzetképet ad az iskolának arról, hogyan is alkalmazzák az IKT az oktatás különböző területein;

o   megnyitja a részletesebb önértékelés és az önfejlesztés lehetőségét;

o   információval szolgál az oktatásirányítás számára a tudatos döntéshozáshoz;

o   visszajelzést ad a technika alkalmazását ösztönző beavatkozások hatásáról;

o   adatokat biztosít a nemzetközi összehasonlító vizsgálatokhoz.

 

Az értékelő rendszerről részletesen a http://ikt.ofi.hu/ linken olvashatnak.

Kérjük, hogy szeptember 27 és október 10 között végezzék el az iskolájuk értékelését. Javasoljuk, hogy töltsék le és nyomtassák ki az értékelést szolgáló állításokat, beszéljék meg, mennyire megoldott egy-egy probléma az iskolában, majd egy felelős munkatárs vigye be a válaszokat a honlapon található online értékelő rendszerbe az iskola OM-kódja segítségével. Mivel módszertani, iskolafejlesztő jellegűek a kérdések, javasoljuk, hogy ne a rendszergazdára vagy az informatikusra bízzák a kitöltést, hanem beszéljék meg választásaikat! A mérés ideje alatt az adatokat akár több részletben is bevihetik, módosíthatják.

Adataikat bizalmasan kezeljük, kizárólag névtelen módon használjuk fel. Az önértékeléssel kapcsolatos megjegyzéseket, esetleges korrigálási javaslataikat is szívesen látjuk e-mailben (elemer@ofi.hu), vagy az online rendszerben található Kérdés a szerkesztőkhöz mező használatával.

eLEMÉR október 21-én 14-18 óra között konferencián is bemutatkozik az érdeklődőknek Budapesten, a Leövey Gimnáziumban. Az eseményre az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet honlapján lehet regisztrálni.

Reméljük, hogy a mérés eredményét érdekesnek és hasznosnak találják majd, és felhasználják az iskola fejlődése érdekében. A honlap és az önértékelő keretrendszer számos egyéb lehetőséget kínál ehhez a munkához!

Segítségüket előre is köszöni eLEMÉR és munkatársai nevében

 

dr. Hunya Márta

témavezető, tudományos főmunkatárs

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet