A csillagászat is digitalizálódott olyannyira, hogy ma már két kattintással planetáriumot varázsolhatunk az osztályterem falára, vagy ottnon, a karosszékben ülve járhatjuk be akár az egész Univerzumot. A WordlWide Telescope segítségével úgy nézhetjük az eget, ahogy eddig még sosem…

A Microsoft ingyenes szoftvere egy virtuális csillagvizsgálót varázsol a számítógépére, amelynek segítségével olyan szemszögből és olyan részletességgel vezetheti be diákjait a csillagászat rejtelmeibe, ahogyan eddig csak keveseknek volt lehetőségük.

 

Nem csak egyszerű képgyűjtemény

A WorldWide Telescope a Microsoft és a NASA együttműködéséből született program, amely nagy felbontású képek és tudományos adatok egyszerű elérését teszi lehetővé. Több terra­bájtnyi felvétel között böngészhet, melyeket gyorsan, mindössze néhány kattintással érhet el a folyamatosan bővülő internetes adatbázisból. A WorldWide Telescope nem csak egyszerű képgyűjtemény: olyan program, amely a földi és űrbéli teleszkópok legjobb képeit kombinálja össze korszerű 3D­s környezetben.

 

45 perc alatt a Naprendszer körül

Többek között olyan nagy kutatóközpontok, mint az új mexi­kói NRAO, a hawaii Gemini vagy a virginiai VLSS archívumai kerültek feldolgozásra, valamint megtalálhatóak a Hubble űrteleszkóp és a 3 marsjáró által készített képek legjobbjai is. Ennek segítségével körbejárhatja a teljes naprendszert diákjaival, megfigyelhetnek távoli csillag­ rendszereket, megtekinthetik a Marson készült fantasztikus panorámaképeket, vagy akár egy virtuális világűrbéli túrán is részt vehetnek.

 

Egérrel vezérelt űrteleszkóp

A program kezelése egyszerű, gyorsan elsajátítható. Az egér bal gombját nyomva tartva elfordíthatja a képet, a görgővel közelíthet és távolíthat,
a jobb gomb lenyomásával pedig a Finder Scope funkciót aktiválhatja, Használat amely a képernyőn lévő bármely égitestről megmutatja a legfontosabb információkat, például hogy pontosan hol található éppen az égbolton, mi a neve, vagy mekkorák a méretei.

Ezeket a bolygókat, csillagokat nemcsak ezzel az eszközzel találhatja meg, hanem az alsó Look It elnevezés sávban is láthatja. Emellett került elhelyezésre a Skyball is, ami az aktuális látómező megjelenítésére szolgál. Ennek segítségével megtudhatja, hogy a szabad ég alatt merre fordulva láthatja ugyanazt a valóságban.

Felül egy egyszerű menüt talál, amellyel könnyen navigálhat a funkciók között. Az Explorer­re kattintva szabadon barangolhat a világűrben. Lehetősége van körbejárni bolygókat és holdakat, meglátogatni csillagködöket, megnézni a csillagképeket, vagy akár végigjárni a Messier katalógus mind a 110 mélység­objektumát.
Ha a Guided Tours menüpontra kattint, újabb hasznos dolgot talál. Más felhasználók, kutatók és a Microsoft szakemberei által készített kategóriákba sorolt bemutatók között böngészhet. A WorldWide Telescope itt nemcsak virtuális túrákra invitálja Önt, hanem a csillagászat érde­kességit is bemutatja.

 

Milyen lenne az élet a Marson? – saját űrvideók készítése

Megnézhet egy előadást Marson lévő lehetséges életről, többet megtudhat a fekete lyukakról, de találhat összeállításokat a Holdra szállásokról is.

Ön is készíthet hasonló videókat, melyeket rögzített kameramozgásokkal, narrációval, zenei aláfestéssel és szöveges kiegészítésekkel is elláthat. Kattintson duplán a Guided Tours menüpontra, és válassza a megjelenő lebegő menüben a Create Tours pontot.

A videó elkészítése egyszerű, de egy részletes, mindenre kitérő oktató videó is segíti a kezdeti lépésekben. A videót a videotár Learning WWT mappájában találja. Ha egy ilyen videót levetít óráján, könnyedén lekötheti diákjai figyelmét, és felkeltheti érdeklődésüket a csillagászat iránt.

 

Csatlakoztassa saját távcsövét

Ha rendelkezik számítógéphez csatlakoztatható csillagászati távcsővel, próbálja ki a Telescope menüpontot.

Egy kiegészítő program feltelepítése után a WorldWide Telescope információkat ad a távcsővel megtekintett csillagokról. Ha nincs ilyen távcsöve, csatlakozhat más csillagvizs­gáló központokhoz, és élő adásban nézheti annak képét.

Lehetőség van az adatbázisban való keresésre is, ezt a Search menüpont alatt teheti meg. Írja be a keresőmezőbe a megfelelő kifejezést, és máris láthatja az elérhető felvételek és videók előnézeti képét.

 

Használhatjuk online is

A fenti funkciók a letölthető programmal érhetők el. Ha egy olyan számítógépen szeretné vizsgálni az égboltot, amelyre nincs lehetősége feltelepíteni a WorldWide Telescope­ot, a  http://www.world­widetelescope.org oldalon egy böngészőben futtatható változatot is elindít­ hat, így kevesebb funkcióval telepítés nélkül is használhatja a szolgáltatást

 

IOT.hu – IKT hírportál pedagógusoknak