Mintegy háromszáz gyerek esetében függesztették fel jogerősen az iskoláztatási támogatás utalását, mivel ötven óránál többet hiányoztak igazolatlanul az általános vagy középiskolából – olvasható az inforadio.hu-n. Emellett 2100 esetben folyik eljárás a 2010. november közepi állapot szerint, a jegyzőknek pedig január végéig felül kell vizsgálniuk a döntéseket, lejár ugyanis a három hónapos határidő.

 

Összesen 273 diák esetében függesztették fel jogerősen az iskoláztatási támogatás, korábbi nevén család pótlék folyósítását, mert több mint ötven órát hiányoztak igazolatlanul az általános vagy középiskolákból. 2100 esetben pedig eljárás folyik a 2010. november közepe állapot szerint.

Az érintettek a támogatást ez esetben vagy természetbeni juttatásként kapják meg, vagy az államkincstárnál nyitott folyószámlára érkezik meg az összeg. A jegyző mindkét esetben határozatlan időre függeszti fel a folyósítást, mely döntését negyedévente kell felülvizsgálnia.

Abban az esetben, ha a folyószámlán gyűlik a pénz, akkor kaphatja meg a család, amikor a jegyző megállapítja, hogy a gyerek már jár iskolába. Az összeg és a természetbeni juttatás felhasználását egyaránt az eseti gondok felügyeli, figyelve arra, hogy a pénzt a gyerekre fordítsák. A jegyző feladata kijelölni az eseti gondnokot, valamint egy gazdálkodási tervet készíteni a család számára. Az, hogy a család természetbeni juttatásként kapja meg a támogatást, vagy a számlán gyűlik a pénz a felülvizsgálatig, attól függ, hogy milyen körülmények között él a gyerek. Akkor, ha a családban az egy főre jutó jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíjminimumot, természetbeni juttatást kapnak. Az, hogy mely családokban változott a helyzett januárban derül ki.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium az inforadio.hu-t arról tájékoztatta, hogy az igazolatlan hiányzásokat nézve Szabolcs, illetve Borsod megye áll az élen. Baranya megyében a 2010. november közepei állapot szerint tíz esetben gyűlik a kincstár folyószámláján a támogatási összeg, míg 13 esetben kapnak természetbeni juttatást. A tárca válaszában kitért arra is, hogy a jegyzői hivatalok normatív támogatása negyven százalékkal nő az idén.

(Forrás: inforadio.hu)

(www.edupress.hu)