Idén második alkalommal került megrendezésre a HunDidac taneszköz-kiállítás Budapesten. Az elnevezés mögött több húzódik pusztán taneszközök fórumánál, több ezer látogató volt kíváncsi a közel 60 kiállító által felvonultatott modern, alkalmazott oktatástechnikai taneszközök bemutatkozására, ahol innovatív technológiák

– mint a háromdimenziós video kivetítő, interaktív tábla és fejlesztő eszközök mellett -, a formát kitöltő tartalomról előadássorozat, programok és civil kezdeményesek gondoskodtak.

A taneszköz-forgalmazó standokon a hagyományos segédeszközök is megjelentek, ábrák, modellek, fejlesztő játékok, valamint írásvetítők és oktató plakátok, dekoratív elemek mellett a kiállításra ellátogató pedagógusok nem csalódtak, legyen szó akár a 21. század tanterméről, 3 dimenziós video kivetítőről, különböző szolgáltatásokat nyújtó interaktív táblákról, avagy iskolai bútorokról és csontvázmodellekről. Szeptember 30-án és október 1-én mindez megtekinthető, megtapintható és akár megvásárolható volt a Millenáris B csarnokában. A kiállítókról bővebben a szervező Modern Iskola honlapján olvashatunk.  A modern technológiák alkalmazása tanteremben még megosztja a szakmát, amire a kiállítás nyitónapján a Kossuth Rádió Napközben című műsorában Tibenszky Móni Lisa is utalt, az Edupress Oktatási Hírügynökség képviseletében. „Az Edupress két éve üzemelő Tudáspróba aloldala online ismeretterjesztő, digitális írástudást fejlesztő játéka kapcsán számos iskolában felmerül az internet elérés problémája, a világháló információ özönének megfelelő kezelése, a tanárok hozzáállásának fontossága. A Da Vinci learning TV-csatorna támogatása által oktató anyagokat, DVD-ket juttatunk el az iskolába, aminek nagyon örülnek az iskolák, de minden a pedagóguson múlik. Az eszköz mit sem ér a szoftver nélkül, ami a tanárok fejében van.” –mondta a szakember.

A kiállításra pedagógusok általános és középiskolai tanárok, intézményvezetők, valamint érdeklődő szülők is kilátogattak. A résztvevők között magas volt a vidékiek aránya. A kézzel fogható eszközökön kívül a foglalkoztató standok és a tartalmi programok is népszerűek voltak. A kétnapos kiállítás ideje alatt folyamatosan zajló szakmai előadásokra szervezett csoportok is érkeztek, a legnépszerűbb és egyben legnehezebb témakört a jogi és oktatáspolitikai előadáscsokor alkotta, amelynek keretében az oktatáspolitikai irányváltásról Princzinger Péter, az Oktatási Hivatal elnöke is beszélt, majd kerekasztal beszélgetésre került sor az aktuális oktatáspolitikai kérdésekről és a feladatok végrehajtásáról. Ezen kívül matematika konferencia, számos érdekes prezentáció és workshop került megrendezésre, szombaton pedig VI. Országos Interaktív Tábla Konferencia és módszertani Börze kapott helyett a rendezvény színpadain.

A kiállítók között az Edupress Tudáspróba standjánál majdnem 200 tanár regisztrált a játékba azzal a céllal, hogy osztályukat, diákjaikat bevonják az ismeretterjesztő programba. A Da Vinci Learning TV-csatorna támogatásával működő játékot már 5000 diák és tanár ismeri és használja országszerte. Az online játékon túl nemrég a Kutatók Éjszakáján szervezett nagyszabású vetélkedőn mérték össze tudását a program referencia iskolái nagyszerű nyereményekért, a Tudáspróba ugyanis az élményszerű tanulást igyekszik előtérbe helyezni.  A játék nem a diákok lexikális tudását díjazza, hanem a csatorna misszióját közvetítve a felfedezésre, az ismertek bővítésére és az értékes internetes tartalmak fogyasztására motivál. A játék elérhető a www.edupress.hu/tudasproba oldalon.

A HunDidac keretében civil szervezetek is megjelentek, népszerű volt a Felelős Szülők Iskolájának standja. A kezdeményezés oktatással kapcsolatos, mégis rendhagyó, az IBS színpadon tartják gyermekneveléssel, fejlesztéssel, párkapcsolattal és önismerettel foglalkozó előadásaikat. Hogyan neveljünk BOLDOG gyermekeket? – ezen kérdésre keresik a választ az őszi programsorozat keretében, olyan előadók bevonásával, mint Szendi Gábor, pszichológus, Tarr Bence filozófus vagy épp Csernus Imre, pszichiáter.

Paulinyi Tamás, író és pszi kutató a Hundidac-on vendégként szerepelt a Felelős Szülők Iskolája standján, könyvdedikálással és beszélgetéssel. „A Felelős Szülők Iskolájában december 10-én kerül sor Játszani és játszani hagyni, a gyermekkor „varázserői” c. előadására, mely a bennünk rejlő gyermekről, az örök és szükséges játékról és játékosságról szól majd. Szeretném a szülőknek, tanároknak elmondani és akár kutatási eredményekkel is alátámasztani, hogy milyen szerepe és jelentősége van az önfeledt játéknak gyermek és felnőttkorban egyaránt” – mondta el az író, a Szintézis Szabadegyetem elnöke.