Magasabb lesz a pedagógusok bére, de nem nőnek a terhekMár az életpályamodell elindulásánál magasabb lesz a pedagógusok pótlékok nélküli alapbére, mint amennyit jelenleg túlóradíjakkal a helyettesítésért kapott díjazással együtt keresnek – mondta a Magyar Hírlapnak Gloviczki Zoltán közoktatásért felelős helyettes államtitkár, majd hozzátette, nem igaz, hogy megnövekednek az oktatók-nevelők terhei.

 

A pedagógus-szakszervezetek hónapok óta tiltakoznak az újfajtamunkaidő-elszámolás ellen, amely számos pluszfeladatot ró rájuk. Azonban a tervezett béremelés nem több annál az összegnél, amelyet a helyettesítésekért, és a túlórákért jelenleg kapnak. Gloviczki Zoltán nem ért egyet ezzel az állítással, elmondása szerint ugyanis már az életpályamodell kezdeténél magasabb lesz a bér a jelenlegi túlórapénzekkel együtt is, a rendszer teljes bevezetésekor, vagyis az első minősítések után ez a növekedés még tovább nő.
A helyettes államtitkár azt is megjegyezte, hogy az új törtvény alapján a tanítási órákkal, és egyéb foglalkozásokkal töltött idő maximum 26 óra lehet, ami kevesebb, mint a jelenlegi túlórákkal számított 28 órás maximum. A szakszervezetek azt is kifogásolják, hogy az első minősítő vizsgáig, csak határozott idejű szerződéssel foglalkoztathatók a pedagógusok, akik csak tizenegy év után kerülhetnek kinevezett állásba.
„A gyakornoki idő után kilenc évre kap határozott idejű kinevezést a pedagógus, ami elég hosszú idő ahhoz, hogy tervezzen, és ahhoz is, hogy a sikeres minősítésre felkészüljön, amely után automatikusan határozatlan idejű lesz a kinevezése” – fejtett ki Gloviczki Zoltán. Majd arra is felhívta a figyelmet, hogy az intézményeknek ezentúl érdekük lesz minél több minősített pedagógust alkalmazni: a pedagógusok ugyanis az államkincstártól kapják bérüket, így az intézménynek és fenntartóinak nem az számít majd, hogy minél alacsonyabb bérű pedagógusokat foglalkoztasson.
(Forrás: Magyar Hírlap)
(www.edupress.hu)