Sztrájkbizottságot alakítottak a pedagógus-szakszervezetekSztrájkbizottságot alakítottak a közoktatásban működő ágazati szakszervezetek – jelentette be pénteki budapesti sajtótájékoztatóján Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke.

 

Közölte azt is: szerdán hivatalos levélben tájékoztatják Orbán Viktor miniszterelnököt a sztrájkbizottság megalakulásáról és egyben kérik, hogy jelölje ki a kormány részéről a tárgyalópartnert.

Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács pénteki ülését követően közölte: követelésük, hogy január elsejétől a közalkalmazotti bértáblán 20 százalékos emelést hajtsanak végre, illetve függesszék fel az iskolák január elsejétől tervezett állami átvételét.

Hozzátette: követelik, hogy függesszék fel a pedagógus-életpályamodell bevezetését, valamint azt is, hogy az országgyűlési képviselők „hozzák meg azokat az intézkedéseket, amelyek lehetővé teszik a 2012/2013-as tanév nyugodt befejezését és a 2013/2014-es tanév nyugodt elkezdését”.

Arra is felszólítják a kormányzatot, hogy ne hozzanak olyan döntéseket, amelyeket nem egyeztettek minden oldallal, „nem csak a hozzájuk közelálló szakmai szervezetekkel, (…) hanem hallgassák meg (…) azoknak a véleményét is, akiknek esetleg az általuk előterjesztettel szemben ellenkező véleményük van” – fogalmazott Mendrey László.

A PDSZ elnöke felhívta a figyelmet: ahhoz, hogy akciójuk célt érjen, „minden természetes szövetségesüket”, az önkormányzatokat, iskolafenntartókat és a szülőket is megkeresik, hogy közösen álljanak ki a közoktatás érdekeiért.

Galló Istvánné hangsúlyozta: a sztrájkbizottság megalakulása a pedagógusokon kívül a gyerekekről és a szülőkről is szól, mert „a közoktatás átalakításának nemcsak a pedagógusok lesznek a szenvedő alanyai, a következmények a gyerekeket és a szülőket is hátrányosan fogják érinteni”.

A PSZ elnökének véleménye szerint mindazokat a fenntartásokat, amelyeket a közoktatás átszervezésével kapcsolatban a szakszervezetek megfogalmaztak, alátámasztja Gloviczki Zoltán közoktatásért felelős helyettes államtitkár lemondása is. Idézte a helyettes államtitkár egy napilapban megjelent nyilatkozatát, miszerint „az ország jelenlegi állapotában alázattal kell tudomásul vennie, hogy a köznevelési rendszer átalakításának financiális háttere, mely természetesen nem egyszerűen pedagógus-béremelést jelent, egyelőre nem áll rendelkezésre”.

A sajtótájékoztatón Somogyi László, az Oktatási Vezetők Szakszervezetének elnöke és Tóth József, a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet elnöke is megfogalmazta a közoktatás átalakításával kapcsolatos aggályait.

Kérdésre válaszolva Mendrey László elmondta: a törvény szerint Orbán Viktor öt napon belül köteles válaszolni hivatalos levelükre, és ki kell jelölnie a kormány képviselőit a tárgyalásokhoz, akivel hét alkalommal kell egyeztetni, ezen időszak alatt pedig egyszer lehet figyelmeztető sztrájkot tartani. Mint mondta: ha ezek nem vezetnek eredményre, akkor lehet megkezdeni a sztrájkot. A PDSZ elnöke reményét fejezte ki, hogy találnak olyan „értelmes megoldást”, amivel elkerülik a sztrájkot.

{module Forrás: edupress|none}