„A pedagógusok foglalkoztatásáról szóló és a létszámukat érintő rendelet április 30-ig meg fog születni” – többek között erről egyeztetett a megállapodást aláíró öt szakszervezettel Hoffmann Rózsa köznevelésért felelős államtitkár március 20-án. A találkozón elhangzottakról sajtótájékoztató keretében számolt be Hoffmann Rózsa és Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke.

Hoffmann Rózsa elmondta: az államtitkárság és a szakszervezetek részéről munkacsoportok dolgozzák ki a szakmai kérdések részleteit, most azonban elnöki szintre emelték az egyeztetéseket. „A mai nap folyamán áttekintettük a január 22-én aláírt megállapodás témáit, és ezeket határidőkhöz kötöttük. Fontos eleme ennek az ágazati kollektív szerződés, az ehhez kapcsolódó javaslatokat április folyamán kapjuk meg a szakszervezetektől, melyeket a nyár folyamán véglegesítünk” – mondta Hoffmann Rózsa. Hozzátette: ilyen szerződés, mely kijelöli az államtitkárság és a szakszervezetek közötti együttműködés keretit, más területen eddig nem volt. Galló Istvánné, a PSZ elnöke megjegyezte: a szerződés a későbbiekben kiterjeszthető lesz az egyházi és az alapítványi iskolákra, illetve az önkormányzatoknál dolgozó óvodapedagógusokra is. A megállapodásban ugyanis egyelőre az áll: a szerződés az állami alkalmazottakra, a mintegy 123 ezer pedagógusra lesz érvényes.

A köznevelésért felelős államtitkár hangsúlyozta: a jogszabályok megalkotásának folyamatában is részt vesznek a szakszervezetek, több javaslatukat beépítik a születő rendeletekbe, törvénymódosításokba. „A megállapodás tárgyalása közben lehetnek olyan témák, melyekben nem születik egyetértés, de maximálisan törekszünk arra, hogy a megállapodásban foglalt alapelvek ne sérüljenek” – fűzte hozzá Hoffmann Rózsa.

Galló Istvánné kiemelte: minden olyan kérdés, melyben megegyezés születik, valamilyen jogszabályban fog megjelenni. „A munka január vége óta folyik, a mai találkozó leltárkészítés volt: megnéztük, hogyan haladnak a munkálatok, hogyan kell ütemezni ezeket, mit kell felgyorsítani és hol vannak elmaradások. „A legfontosabb, hogy a január 22-ei, a sztrájkbizottság és a kormány által aláírt megállapodásban foglaltakhoz mindkét fél tartja magát” – fogalmazott az elnök. Hoffmann Rózsa megjegyezte: felállt egy monitoring bizottság is, amely a tapasztalatokat gyűjti össze – ennek munkáját is igyekeznek meggyorsítani.

A kötelező óraszámok kapcsán Galló Istvánné elmondta: a 32 óra feladathoz, nem pedig helyhez kötött, a törvény és a megállapodás sem tartalmazza, hogy ezt az időt az intézményben kell tölteniük a pedagógusoknak. Munkaidejüket, a minősítési rendszert – melyet a törvény nem szabályoz – a foglalkoztatásról szóló kormányrendelet fogja tartalmazni, mely április 30-ig el fog készülni.

A pedagógusok létszámát illetően az elnök kitért arra: ez a finanszírozott álláshelyek számából számítható ki, melynek kapcsán ma azt javasolták, hogy ez törvényi szinten jelenjen meg. A szakszervezetek azt tanácsolták, ne a költségvetési, hanem a köznevelési törvényben rögzítsék ezt, mert így nem kell minden évben újra tárgyalni. „Ez biztonságot is jelenthet a pedagógusok számára” – fűzte hozzá. Ez a rendelet szintén április 30-ig a kormány elé fog kerülni.

Az álláshelyek kiszámításánál a 22 óra lesz irányadó, ezt kell „rendes tanítással” eltölteni, a fennmaradó rész a gyerekekkel töltött időnek kell lennie, nevelésre kell fordítani – tették hozzá.

 

{module Forrás: edupress}