Kétmilliárdos beruházás a Debreceni EgyetemenCsaknem kétmilliárd forintos beruházás fejeződött be a Debreceni Egyetem (DE) műszaki karán. Az európai uniós forrásból megvalósult fejlesztést vasárnap adta át Klinghammer István felsőoktatási államtitkár és Kósa Lajos, Debrecen polgármestere.

 

A felsőoktatási államtitkár úgy fogalmazott: a Debreceni Egyetem Északkelet-Magyarország „felelős egyeteme”, ami azt jelenti, hogy valamennyi, a régióban működő egyetem és főiskola képzésének segítője és összefogója.

Kósa Lajos kijelentette: nagy szükség van a műszaki oktatásra Debrecenben. A városban nemcsak életképes, hanem kifejezetten hasznos a műszaki felsőoktatás, szakemberekkel látja el a Debrecenben letelepült, magas hozzáadott értéket képviselő iparágakat – tette hozzá.

Gaál István, a DE tudományegyetemi karok elnöke szerint ez a beruházás is jól illeszkedik abba folyamatba, amelynek eredményeként egy kis főiskolai műszaki kar virágzó egyetemi karrá fejlődhet.

Az egyetem műszaki kara korábban az Ybl Miklós Építőipari és Műszaki Főiskola műszaki kara volt.

Szilvássy Zoltán rektor hozzátette: a Debreceni Egyetemen a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program támogatásával valósult meg a legtöbb gyógyító és oktatási beruházás az elmúlt években. Ebből a forrásból finanszírozták a műszaki kar új épületét is.

Szűcs Edit, a DE műszaki karának dékánja elmondta: a kétmilliárdos beruházás nagy előrelépést jelent a debreceni mérnökképzés színvonalának emelésében.

A beruházás eredményeként 3800 négyzetméter hasznos alapterületen egyebek mellett nehéz- és könnyűlaborokat, előadótermeket alakítottak ki.

A nehézlabor nagygépes labor, ahol például betontöréseket, betonvágásokat vizsgálnak. A könnyűlaborban többi között anyagvizsgálatokat végeznek kis műszerekkel.

A dékán hangsúlyozta: a fejlesztés révén a kar regionális műszaki tudásközponttá válhat, hozzájárulva a régió egészének fejlődéséhez.

{module Forrás: edupress}