a diákhitel inkább befektetés mint tartozásEddig még nem néztél utána, hogy működik a diákhitel felvétele és törlesztése? Most itt az alkalom, hogy gyorsan hasznos információkhoz juss a témával kapcsolatban.

 

Minden becsületes tanévnyitó elhagyhatatlan, unalomig ismételt közhelye az iskolai tanulmányok jövőbe való befektetésként való értelmezése. A szónoki gondolatok különösen a felsőoktatás küszöbén telnek meg tartalommal, hiszen a középiskolák homogén világát az egyéni orientációra váltva, a továbbtanulás gyakran nagyon is megfogható költségek elé állítja az önálló keresettől még fényévekre bóklászó tanulót.

Ezen felmerülő kiadások fedezésében jó szolgálatot tehet a diákhitel lehetőségek valamelyike, de mielőtt vastag tartozásokkal kezdenéd terhelni felnőtt életed első napjait, érdemes gondolkodni: Diákhitel 1? Diákhitel 2? Hogyan, mennyit, mire? Cikkünkben ezekre a kérdésekre kaphatsz választ.

Ki élhet a diákhitel lehetőségeivel?

A diákhitel számodra is elérhető opció, ha 35 év alatti, valamely felsőoktatási intézményben aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkező tanuló vagy, ezt a cikket nem egy börtönből olvasod és nincsen valamilyen előzőleg felbontott kölcsönszerződésből adódó tartozásod. A feltételeket részletesebben a diákhitel hivatalos oldalán böngészheted, mivel azonban majdnem biztos, hogy jogosult vagy diákhitel igénylésére, tovább is haladunk a praktikus részletek felé.

Diákhitel, pro és kontra

Napjainkban nem örvend túl jó megítélésnek a hitel intézménye, így a legtöbb ember szemében a Diákhitel is pont annyira kívánatos mint vámpír a sekrestyében. Első hallásra valóban nem túl vonzó ötlet tartozással indítani a nagybetűs életet, de azért akad pár érv a dolog mellett:

– A törlesztést legkésőbb a 35. életév betöltése után kell csak elkezdeni, vagyis ideális esetben felnőtt életed első lépéseit a diákhitel törlesztőrészleteinek árnyékától mentesen teheted meg.

– A diákhitel jelenleg 7,5%-os kamattal igényelhető. Az érzékletesség végett ezt a számot összehasonlítottuk a Google által kidobott első három – jellegében hasonló – hitelkonstrukcióval. A Diákhitel kamatlába a felét sem érte el ezeknek.

– A Diákhitel első két törlesztési évében a törlesztőrészlet az aktuális minimálbér arányában alakul. A harmadik évtől kezdve a minimálbér helyett a két évvel azelőtti bruttó jövedelem a mérvadó. Amennyiben a harmadik évben még mindig nincs önálló kereseted, továbbra is a minimálbér alapján számolhatsz.

Amennyiben az ellenérveket fontolgatod, gondolkodj el rajta, belefér-e az idődbe a diákmunka, és megkereshetnéd-e ezzel a diákhitel összegét. Azt is érdemes megfontolnod, hogy az egyetem utáni fizetésed nagy része valószínűleg albérletre fog menni, vagy vállalkozásba kezdesz, minden fillérre szükséged lesz.

Ha Diákhitel felvétele mellett akarunk érvelni, elég abba belegondolni, hogy különböző kiadásainkra (lakás, autó, sorolhatnánk) jó eséllyel amúgy is valamilyen kölcsönt fogunk igénybe venni. Miért ne élnénk egy számtanilag előnyös lehetőséggel, mely az – elvileg – többszörösen megtérülő továbbtanulásunk érdekeit szolgálja?

Diákhitel 1 vagy diákhitel 2? Mi kell nekem?

Diákhitelt jelen pillanatban két különböző forgatókönyv szerint lehet igényelni. A legfontosabb különbség, hogy amíg a diákhitel 1 szabad felhasználású, szemeszterenként maximum 250 000 forintos pénzösszeget biztosít, addig a diákhitel 2 kizárólag tanulmányainkra fordítható, viszont a diákhitel 1 kereteit gyakran meghaladó tandíj mértékével egyeztethető. Eltér még a két konstrukció a törlesztés mikéntjében is:

– A diákhitel 2 igénylőit csupán évi 2% kamat terheli, a fennmaradó részt az állam állja.

– A diákhitel 1 igénylői a minimálbér / bruttó jövedelmük 6%-át fizetik törlesztőrészlet gyanánt. Azok a hallgatók akik csak egyszer is éltek a legnagyobb összeg felvételével (havi 50 000 Ft), 8%-ot, akik a megemelt összeget is igénybe vették 9%-ot fizetnek.

– A diákhitel 2 igénylőire a következő törlesztési hányadok vonatkoznak:

Felvett összeg

Törlesztési hányad

– 1 000 000 Ft

4%

1 000 001 Ft– 2 000 000 Ft

5%

2 000 001 Ft– 3 000 000 Ft

7%

3 000 001 Ft– 4 000 000 Ft

9%

4 000 001 Ft –

11%

 

Ha csak tandíj fedezésére szeretnél pénzt kölcsönözni, gyors fejszámolást követően valószínűleg a diákhitel 2 csomag mellett fogsz dönteni. Azonban az egyetemi évek nem csak tandíj formájában gyakorolhatnak hatást pénztárcádra. Sokan költöznek idegen városba, és a fészek elhagyása bizony költséges mutatvány.

Nehezebb szakok mellett nem mindig megoldható a diákmunka, a nyomorgás pedig biztosan nem segíti elő a tanulmányi előmenetelt. Persze nehéz meghúzni a határt ésszerű és ésszerűtlen kiadás között, hiszen például egy számítógép megvásárlása egyaránt lehet befektetés mely megkönnyíti a tanulást, de a könnyen szerzett pénz elherdálása is – rajtad múlik. Az viszont biztos, legyen ez jó hír vagy rossz, hogy a diákhitel csak egyike azoknak a felelős döntéseket igénylő kérdéseknek, melyeken keresztül a felsőoktatásban töltött évek alatt találkozni fogsz.