Bővült a kiemelt felsőoktatási intézmények köreKiemelt felsőoktatási intézménnyé nyilvánította a kormány az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetemet és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemet – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának felsőoktatási államtitkársága.

 

Mint írták: a felsőoktatás a kiválóság, a minőség és a tehetség kiemelt támogatásával válhat versenyképesebbé. Ezért a kormány olyan egységes rendszert hozott létre, amely elismeri, támogatja a nemzet szellemi és gazdasági értékeinek megteremtésében, megőrzésében kiemelkedő jelentőséggel bíró intézményi, hallgatói, oktatói és kutatói teljesítményt.

Az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetem és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem ennek az intézményi kiválóságnak egyik letéteményese, ezért érdemes a „kiemelt felsőoktatási intézmény” minősítésre – rögzítették.

A kormány korábban a Debreceni Egyetemet, az Eötvös Loránd Tudományegyetemet, a Szegedi Tudományegyetemet és a Pázmány Péter Katolikus Egyetemet minősítette kiemelt felsőoktatási intézménnyé.

A kabinet február 5-i határozata alapján e minősítést az a felsőoktatási intézmény kaphatja meg, amely több tudományterületen olyan képzési és kutatási kapacitásokkal, tudományos eredményekkel rendelkezik, amelyekre alapozva az intézmény a nemzetstratégiai célok megvalósításában jelentős szerepet tölt be és a nemzetközi felsőoktatási rangsorokban jelentős előrelépésre képes, továbbá amelynek a nemzetközi hallgatói mobilitásban való részvétele kiemelkedő. A cím emellett a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi törvénynek megfelelően nemzetközi szerződés alapján alapított vagy az által működésében szabályozott felsőoktatási intézménynek is adható, ha annak a nemzetközi szerepe kiemelkedő, továbbá ha az Magyarország részvételével zajló stratégiai együttműködések partnerintézménye vagy legalább három európai egyetemi szövetség tagintézménye.

A kiemelt cím művészeti intézménynek is adható, ha nemzetközi szerepe kiemelkedő, illetve ha az kulturális intézményekkel együttműködve komplex, nemzetközi kulturális programokat valósít meg.

Az első szempont alapján legfeljebb három, a másik két szempont alapján együttesen legfeljebb további három intézmény rendelkezhet minősítéssel egyidejűleg egy minősítési időszakban.

{module Forrás: edupress|none}