Oroszországgal kötöttünk oktatási megállapodástTöbbek között ösztöndíjas hallgatói és kutatói cserét tesz lehetővé az a magyar-orosz oktatási és tudományos együttműködést hitelesítő jegyzőkönyv, amelyet Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Alekszandr Tolkacs, Oroszország budapesti nagykövete kedden írt alá Budapesten.

 

A miniszter hivatalában fogadta a nagykövetet, és rövid kétoldalú tárgyalást folytattak.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának közleménye szerint a tárca és az Oroszországi Föderáció Oktatási és Tudományos Minisztériuma közötti megállapodás lehetővé teszi az ösztöndíjas hallgatói és kutatói cserét, továbbá a két ország együttműködését a ruszisztika tanulmányok terén.

A felek a jegyzőkönyv aláírásával megállapodtak abban, hogy lépéseket tesznek az Orosz Föderáció területén élő népek magyar, illetve a magyarországi hallgatók orosz nyelvismeretének hatékony fejlesztése érdekében.

Alekszandr Tolkacs szerint Magyarország elismerésre méltó munkát végzett az oktatás átalakítása terén. A tárgyaláson mindkét fél egyetértett abban, hogy az oktatásba történő befektetés a jövőbe történő befektetés is egyben, és megállapodtak abban, hogy további rendszeres együttműködést folytatnak az oktatás területén – olvasható a közleményben.

Az oktatási megállapodáson túl a felek a kulturális kapcsolatok aktuális helyzetéről is egyeztettek. Balog Zoltán kiemelte: a tavaszi moszkvai látogatása és tárgyalása Vlagyimir Megyinszkij orosz kulturális miniszterrel, valamint az, hogy Magyarország volt a szeptemberi Moszkvai Nemzetközi Könyvkiállítás díszvendége, kifejezi a két ország kulturális kapcsolatainak fontosságát.

{module Forrás: edupress}