Újraindult az országos Nemzeti Iskolagyümölcs-programAz új tanévvel szeptember 9-én a Nemzeti Iskolagyümölcs-program is újra elindult. A 2009 óta működő egészségmegőrző projekthez évről-évre egyre több iskola csatlakozik, aminek köszönhetően a hétfői naptól közel 535 ezer 1-6. osztályos tanuló jut friss gyümölcshöz. A program keretében a gyermekek átlagosan két naponta, legalább kétféle gyümölcsöt kapnak, melyet magyar termelők rendszeresen szállítanak az intézményekbe.

 

A Vidékfejlesztési Minisztérium a 2013/2014-es tanévben is folytatja az uniós társfinanszírozású programot, melynek célja, hogy a gyerekek körében elősegítse a zöldség-és gyümölcsfogyasztást, ezáltal hozzájárulva az egészséges táplálkozási szokások kialakulásához, az elhízás elleni küzdelemhez, valamint az ezekkel összefüggésben kialakuló betegségek megelőzéséhez. Idén jelentős változás, hogy az alsó tagozatosok mellett az általános iskolák 5-6. évfolyamán tanulók is részt vehetnek a kezdeményezésben, az intézmények egyszerűbben igényelhetik a termékeket, illetve a hatóságok és beszállítók adminisztrációi is jelentősen csökkentek.

„Szeptembertől 101 ezer tanulónak több mint 700 tonna almát, 70 tonna körtét és 500 ezer liter gyümölcslevet fogunk kiosztani. A gyerekek igényeit figyelembe véve a tavalyi szállítmány összetételéhez képest most csökkentettük a körteadagot és helyette gyümölcslevet adunk a kicsiknek, mert azt sokkal jobban szeretik” – nyilatkozta Németh Franciska, az iskolagyümölcs-program egyik legnagyobb beszállítójának, a MATÉSZ-FRUCT Kft-nek szóvivője. „Az Óbudai Nagy László Általános Iskolába például ma másfél mázsa friss, ráckevei almát és több mint száz liter almalevet szállítottunk, mely heti három napra elegendő gyümölcsbevitelt biztosít a kisdiákok számára” – mondta Major Imre, a szervezet egyik magyar termelője.

A program fontossága nemcsak a gyümölcsök megkedveltetésében rejlik, hanem a magyar családoknak való segítségnyújtásban is, hiszen sok szülő nem tudja biztosítani gyermeke számára a megfelelő gyümölcsbevitelt, melynek egészségre gyakorolt hatása megkérdőjelezhetetlen. „A gyümölcsök magas antioxidáns tartalma különösen előnyös a fiatal szervezet számára is. A rendszeres almafogyasztással értékes rostokhoz juthatunk, melynek szerepe összetett. Megfelelő közeget biztosít magas pektin tartalma az egészséges bélflóra számára, ez utóbbi erősíti az immunrendszert, csökkentheti az iskolások körében a léguti megbetegedések számát. A magas rosttartalom az emésztőrendszer munkáját támogatja, a szénhidrát és zsíranyagcserét kedvezően befolyásolja. Kiemelendő, hogy a nyers gyümölcs fogyasztása egyértelműen kedvezőbb a préselt gyümölcsitaloknál. A gyümölcsprogram egészség megőrző és betegség megelőző szerepe vitathatatlan. Fontos, hogy már gyermekkorban megkedveltessük a gyümölcsöt a gyerekekkel, kialakítsuk az egészséges étkezési szokásaikat megelőzve ezzel a túlsúlyosságot és annak társbetegségeit”– magyarázza dr. Tamás Katalin gyermekgyógyász – gasztroenterológus szakember.