Kétmilliárd forintból fejlesztik a pécsi onkológiai intézetetA Dél-Dunántúl onkológiai centrumává válik a Pécsi Tudományegyetem onkoterápiás intézete 2015 nyarára a kétmilliárd forintos infrastruktúra- és eszközfejlesztési beruházás eredményeként.

Decsi Tamás, az egyetem klinikai főigazgatója szerdán Pécsen sajtótájékoztatón elmondta, az uniós támogatást élvező projekt keretében felhasználható pénz több mint felét az Édesanyák útján működő intézet déli és középső épületszárnyának lebontására és újjáépítésére költik. Az új épületrészben kap helyet a fekvőbeteg-részleg, a kúraszerű kemoterápiás egység, a szakrendelők nagy része, a sugárbiológiai laboratórium és egy gyógyszerészeti egység.

A támogatás fennmaradó részéből a háromdimenziós sugárterápiához, a kezelések ellenőrzéséhez szükséges eszközöket vásárolnak, infúzió-összeállító rendszert szereznek be, és ahhoz kapcsolódóan informatikai korszerűsítéseket hajtanak végre.

A klinikai főigazgató a beruházást mérföldkőnek nevezte a régió egészségügyi szolgáltatásában, és a pécsi szívgyógyászati klinika 1999-es megnyitásához és az úgynevezett 400 ágyas klinika most folyó 12,5 milliárd forintos átalakításához hasonlította.

Kollár Lajos, a projekt orvosszakmai vezetője arról szólt, hogy a rákbetegek száma folyamatosan nő, ezért a kór korai felismerése és kezelése kiemelt feladat. Hangsúlyozta, a mostani beruházás célja az ellátás és a terápia hatékonyságának javítása, Baranya, Somogy, Tolna megye lakosságának komplex ellátása.

Csizi Péter, Pécs fideszes alpolgármestere azt mondta, a fejlesztés annak a törekvésnek a megvalósítását szolgálja, hogy ne csak az egyetem egészségügyi dolgozóinak tudása és az egyetemen folyó oktatás, hanem az intézmények, a gyógyításhoz használt eszközök is világszínvonalúak legyenek.

Mangel László, az onkoterápiás intézet vezetője emlékeztetett arra, hogy a pécsi beruházás azon országos projektnek a része, amelynek köszönhetően tíz onkológiai intézmény jut összesen 10 milliárd forint európai uniós forráshoz.

Mint elmondta, az onkoterápia az elmúlt 10-15 évben óriási fejlődésen ment keresztül. Mivel a daganatos betegek felénél sugárterápiát kell alkalmazni, és a Magyarországon ma használt sugárterápiás készülékek átlagéletkora több mint tíz év, szükséges e berendezések újakra cserélése. A korszerűbb eszközök ugyanis pontosabbak, precízebbek, kevesebb mellékhatást okoznak a betegnek.

A pécsi klinikai központ intézményeiben tavaly 72 500 járó beteget és 9500 fekvő beteget kezeltek rákbetegség miatt.

{module Forrás: edupress}