„A magyar pedagógiai kultúra csúcsa az óvodapedagógia, ahol (…) most sincsenek komoly gondok, mert erre a pályára olyan elhivatott emberek jönnek, akikben sok a szeretet, és akik nagyon sokat tudnak adni a gyerekeknek”

– mondta Hoffmann Rózsa október 30-án, miután óvodavezetőkkel és óvodai szakmai szervezetek vezetőivel találkozott. A köznevelésért felelős államtitkár hozzátette: az óvodapedagógusok örömmel és tetszéssel fogadták a pedagógusok új előmeneteli rendszerét.

Hoffmann Rózsa a sajtótájékoztatón utalt arra, hogy az óvodavezetők bruttó 30-70 ezer forintos bérnövekedésről számoltak be neki, ez meglátása szerint „tisztességes” emelés. Megjegyezte, hogy a jövőben másként kell szervezni a munkát, és az óvodavezetőknek is másként alakul a feladatuk.

Az államtitkár úgy fogalmazott: a tanfelügyeleti rendszert és a pedagógiai munka minősítésének szakmai szempontjait „megnyugvással és tetszéssel” fogadták az óvodapedagógusok.

„A magyar pedagógiai kultúra csúcsa az óvodapedagógia”

Hoffmann Rózsa kiemelte: megerősödött benne, hogy „a magyar pedagógiai kultúra csúcsa az óvodapedagógia, ahol (…) most sincsenek komoly gondok, mert erre a pályára olyan elhivatott emberek jönnek, akikben sok a szeretet, és akik nagyon sokat tudnak adni a gyerekeknek”.

Hozzátette: lehet felmentést kérni a hároméves kortól kötelező óvodába járás alól.

Kérdésre válaszolva Hoffmann Rózsa közölte: az óvodai férőhelyek számának felmérésével novemberre végeznek, annyit azonban már most is lehet tudni, hogy országosan több a férőhely, mint ahány 3-6 éves gyerek lesz jövőre. Hozzátette, hogy területi különbségek viszont vannak, ezért felmérik, melyek azok a térségek, ahol óvodát kell építeni vagy bővíteni. EU-s forrást is mozgósítanak annak érdekében, hogy egyetlen gyerek se legyen az országban, aki azért nem jut be óvodába, mert nincs számára férőhely – közölte az államtitkár.

Annak a meggyőződésének is hangot adott, hogy „előbb-utóbb el fogunk oda jutni, mint a franciák és a finnek, hogy hároméves kortól minden gyereket visznek a szülők maguktól az intézményes nevelésbe”.

Emlékeztetett arra: 2011-ben foglalták törvénybe a pedagógusok béremelését, most pedig azon munkálkodnak, hogy ezt minél előbb megkapja az oktatásban tevékenykedő többi dolgozó is.

Talán az óvodapedagógusok jártak a legjobban a béremeléssel?

Etelakyné Sarkadi Gabriella, a terézvárosi Szív utcai óvoda vezetője arról beszélt, hogy nagy örömükre szolgált a béremelés. Kitért arra: Hoffmann Rózsa megnyugtatta őket afelől, hogy a minősítési rendszerben olyan szakemberek bírálják majd el a munkájukat, akik maguk is gyakorló óvodapedagógusok.

Sáska Viktor XVI. kerületi óvodapedagógus azt mondta, talán az óvodapedagógusok jártak a legjobban a béremeléssel, az ő óraszámuk ugyanis eddig is magas volt. Közölte, vannak olyan veszélyeztetett helyzetben élő gyerekek, akiknek „talán jobb is”, hogy kötelező az óvodába járás hároméves kortól, ugyanakkor megnyugtatónak nevezte, hogy a helyi jegyzőtől lehet kérni az ez alóli felmentést.

{module Forrás: edupress|none}