Az infrastrukturális megújulás mellett az oktatás tartalmát is korszerűsítették a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen annak a 90 millió forintos uniós támogatásnak köszönhetően, melyet még 2011-ben nyert el az intézmény. A fejlesztések által növekedett a végzett hallgatók versenyképessége is.

 

A Zeneakadémia doktori iskolája még 2011-ben nyert 90 milliót uniós pályázaton, amelyet a tudományos képzés műhelyei számára hirdettek meg.

Az elnyert támogatással a doktori iskola hallgatóinak koncertjeiből 19 CD-nyi felvétel készült, a Rózsavölgyi Kiadó gondozásában megjelent magyarul és angolul a Tér, idő, hagyomány című kötet, amely 12 jelentős disszertáció kivonatát tartalmazza, emellett a Magyar Zene című folyóiratban 5 tanulmány látott napvilágot.

A doktori iskola alapítója, Jeney Zoltán zeneszerző – aki az elnökséget 2013. január 31-ig látta el -, úgy vélte: kihívás volt az egyetem számára, hogy más, nem művészeti felsőoktatási intézmény számára alakították ki a pályázati feltételeket.

Az adminisztrációs sajátosságokon a Zongor Attila vezette projektiroda segített túljutni. Így meghívhattak rangos vendégprofesszorokat szakmai kurzusokra, itt volt például Oxfordból Reinhard Strohm, aki Vivaldiról és a velencei opera korszakáról tartott előadásokat.

A Németországban élő Lencsés Lajos oboistáknak tartott képzést. A bécsi Hartmut Krones Schönbergről szóló zenetudományi előadásokkal, a párizsi Vincent Le Quang pedig az improvizációs technikákat bemutatva vett részt a doktori iskola programjában.

Előírás volt, hogy művelődéstörténeti kurzusokat is építsenek be a képzésbe, ezekre is a legjobbakat hívhatták meg: Sebő Ferencet, Romsics Ignácot, Spiró Györgyöt, Radnóti Sándort, Margócsy Istvánt, Szegedy-Maszák Mihályt és másokat.

A támogatás révén 9 oktató utazhatott külföldre, 20 doktorandusz tehetett tanulmányutat, megvalósult Péteri Lóránt kezdeményezésére a Kedd délutáni zenetudomány című sorozat neves vendégelőadókkal, például Somfai Lászlóval vagy Eckhardt Máriával és Pávai Istvánnal.

{module Forrás: edupress}