Több mint 400 ezer diák, 4., 6., 8., és 10. osztályos tanulók adnak számot tudásukról és képességeikről május 28-án. A kompetenciamérő tesztlap kitöltése minden diák számára kötelező – adta hírül az MTI.
Az Oktatási Hivatal kötelezővé tette a diákok számára az éves kompetencia felmérésen való részvételt – néhány sajátos nevelési igényű diák kivételével -, így május végén 422 773 diáknak kell megoldania a szintfelmérő feladatokat. Közülük a 4.osztályosok esetében (96 517 tanuló) az alapkészségeket és képességeket mérik fel, a többi 326 256 diák pedig matematika és szövegértési feladatok megoldásával ad számot kompetenciaszintjéről.

Az Oktatási Hivatal közlése szerint a diákoknak a tesztfüzetekben életszerű szituációkba helyezett feladatokat, a mindennapi életből vett szövegekhez kapcsolódó kérdéseket kell megválaszolniuk.
A felmérés segít az iskoláknak objektív, árnyalt képet kapni egyrészt arról, hogy a diákok a matematikai és szövegértési képességeiket mennyire tudják a mindennapi életből vett feladatokon keresztül alkalmazni, másrészt a diákok szociokulturális hátterével összefüggésben is elemezve arról, hogy az iskolák milyen teljesítményt nyújtanak.
2001 óta végeznek ilyen felméréseket az iskolások körében, 2002 és 2005 kivételével minden évben készült kompetenciafelmérés.
Az eredményeket – iskolai és fenntartói jelentéseket – 2009 februárjáig kapják meg az intézmények és fenntartóik, valamint ekkor válnak mindenki számára elérhetővé az egyes iskolák feldolgozott mérési eredményei is.
(Forrás: MTI)
(www.edupress.hu)