Két New York-i nyomozót alakít új filmjében Robert De Niro és Al Pacino: a Righteous Kill (Igazságos gyilkosság) ősszel kerül mozikba.
„Ez világtörténelmi esemény” – így foglalta össze tömören Avi Lerner hollywoodi producer annak a jelentőségét, hogy a két sztár együtt szerepel filmjében.
A két Oscar-díjas színész ugyanis eddig összesen 115 filmben játszott, együtt azonban csak második alkalommal láthatja őket a közönség. Először a Szemtől szemben című 1995-ös krimiben tűntek fel egymás mellett, de csak két jelenetben. Korábban, 34 éve pedig mindketten szerepeltek A Keresztapa második részében, a filmvásznon azonban nem találkoztak egymással.

Pacino és De Niro – régi barátok civilben – ezúttal filmen is társak lehetnek: a veterán detektívek közösen erednek egy sorozatgyilkos nyomába. A 60 millió dolláros költségvetésű filmet Jon Avnet rendezi, a forgatókönyvet Russell Gewirtz, A Belső ember alkotója jegyzi. A Righteous Kill egy 2004-es francia krimi, a „36 – Harminchat” adaptációja.

Két nehézfejű zsaru, egyikről sem tudni, hogy a következő pillanatban keblére ölel vagy megöl valakit, és ez a bizonytalanság teszi játékukat intenzívvé – fogalmazott a rendező.

„Régi barátok vagyunk, (Pacino) remek ember, jó vele együtt dolgozni (…) végre egy olyan film, amelyben sokat játszunk együtt” – mondta a 67 éves De Niro a CNN hírtelevíziónak az általa alapított Tribeca Filmfesztiválon New Yorkban.

„Szeretem Bobot, élvezet vele dolgozni” – nyilatkozott Pacino, aki nemrégen töltötte be 68. életévét. Mint hozzátette, gyerekkoruk óta ismerik egymást, és barátságuk csak fokozta teljesítményüket.

Sok rajongó már alig várja, hogy együtt láthassa az új filmben a két sztárt, némely kritikusok viszont fanyalognak, mert a legendás színészek a közelmúltban olcsó filmekben szerepeltek. Pacino például a kritikusuk által lehúzott 88 Percben, amelynek szintén Lerner volt a producere és Avnet a rendezője. De Niro játékát sem méltatták a Még egy kis pánik, a Bújócska és A teremtés klinikája című filmben.

Gyenge szerepeik miatt Francis Ford Coppola, A keresztapa trilógia rendezője egy ízben úgy nyilatkozott kettejükről, valamint Jack Nicholsonról, hogy már érdeklődés és szenvedély nélkül játszanak. Patrick Goldstein, a Los Angeles Times neves filmkritikusa azt írta: Pacino és De Niro lassan „önmaguk paródiái”, pénzért vállalnak szerepeket, már csak halovány árnyai azoknak az alakításoknak, amelyeket a Serpicóban, a Kánikulai délutánban, az Aljas utcákban vagy A Taxisofőrben nyújtottak.
Forrás: 5perc.hu