A cannes-i díszbemutató végén a nagyteremben a telt házas vetítés végén állva, percekig tartó tapssal üdvözölte a közönség a Delta alkotóit.

 Mundruczó feleségével és a film két főszereplőjével, Tóth Orsival és Lajkó Félixszel vonult fel a Fesztiválpalota vörös szőnyeggel borított lépcsőjén, a férfi főszereplő-hegedűművész által komponált zenére. Őket követte Monori Lili és Gáspár Sándor, a két másik főszereplő és a film többi alkotója. Mindannyian fekete ruhába öltözve. A bemutatót a szokások szerint a hivatalos fotózás, a Fesztiváltévének adott interjú és a sajtótájékoztató előzte meg.

Mundruczó Kornél öt évvel ezelőtt kezdte el forgatni Delta című filmjét. Mivel önmaga is félig román, úgy érezte, tennivalója van a Romániában található többnemzetiségű Duna-delta vidéken. A táj idilli hangulata ihlette a filmet, amelyben a tőle megszokott mikrokörnyezetet, ez esetben egy család szűk világát teremtette meg. A történet egy testvérszerelem tragédiáján keresztül a tolerancia teljes hiányát mutatja be. A rendező elsősorban a gesztusokra, a képek erejére épít, színészeitől is „csupán” a jelenlétet kérte rendezői instrukcióként, nem írt a filmbe hosszú párbeszédeket.

A 39. Magyar Filmszemle fődíjas alkotása jó negyedórával lett rövidebb a februári budapesti bemutató óta, az elmúlt néhány hét utómunkálatai alatt, ami a Cannes-ban jelen lévő magyar filmes közönség szerint egyértelműen a film javára szolgált. Ezt is bizonyítja az is, hogy a 2300 férőhelyes nagyteremben a telt házas vetítés végén állva, percekig tartó tapssal üdvözölte a közönség a film alkotóit.

Forrás: fn.hu