Még a középiskolai tanárok is úgy látják, hogy idén a középfokú írásbeli érettségiket egy jobb képességű általános iskolás is megírta volna kettes szinten. Az alacsonynak tűnő követelmények oka, szakemberek szerint, a felsőoktatás érdekei miatt „kiherélt” kétszintű vizsgarendszer bevezetése.

Az idén érettségiző diákok, közvetlenül a középfokú írásbelik után nagyon könnyűnek találták a feladatlapokat. A megkérdezett végzősök egyike egyenesen nevetségesnek találta a matematika feladatlap első részét, míg a történelem írásbeli, meglátása szerint nem a megtanult ismereteket, mindössze annyit fog mutatni, hogy „ki, mennyire tudja használni a Történelem atlaszt”.

Veres Pál a Földes Ferenc Gimnázium igazgatója ugyan elismeri, hogy a kétszintű érettségi rendszer nehézségi szintje jóval elmarad mondjuk a 20 évvel ezelőttitől, de hozzáteszi, hogy akkoriban a 18 évesek 35-40 százaléka érettségizett, most pedig ez az arány 70-75 százalék. „Ugyanazon az ajtón nem lehet áttuszkolni kétszerannyi embert” – fogalmazott a hagyományosan erősnek számító miskolci gimnázium igazgatója.

Egy-két évtized alatt megduplázódott az érettségizők száma Magyarországon, idén több mint 85 ezren vágtak neki a vizsgáknak. Ez azt is jelenti, hogy ma olyanok is megszerzik a középfokot lezáró dokumentumot, akikkel megegyező tudásszintű diákok korábban nem is járhattak középiskolába. Ha a régi követelményeket tartanánk, akkor továbbra is az adott populáció 40-45 százaléka érettségizne. Ez viszont nyilván nem egyezik az oktatáspolitika elképzeléseivel – tette hozzá Veres Pál.

Forrás: fn.hu