Ha nem változik meg az oktatás szerkezete, a társadalom aránytalanul sok pénzt fizet majd egész korosztályok használhatatlan diplomáira

2004 óta több az elsőéves hallgató a felsőoktatásban, mint amennyien megkezdik az első elemit – mondta a Tárki Tudásmenedzsment és Oktatáskutató Központ Zrt. vezérigazgatója az InfoRádiónak. Lennart Judit a kölöknet.hu című tanácsadó honlap bemutatóján hívta fel a figyelmet arra, hogy négy éve többen kezdik meg felsőoktatási képzésüket, mint általános iskolai tanulmányaikat. Ez azt jelenti, hogy 10-12 év múlva akkor sem tudják majd a felsőoktatási intézmények feltölteni a rendelkezésükre álló helyeket, ha minden középiskolában végzettet felvesznek – mondta a szakember az InfoRádiónak.

Lennart Judit szerit, ha az oktatás szerkezete nem alkalmazkodik megfelelő ütemben a demográfiai helyzethez, az adófizetők hosszú éveken át finanszírozzák majd a túlméretezett, ráadásul nem jó színvonalú felsőoktatási rendszerünket.
A szakember úgy véli, hogy egyes kisebb főiskoláknak a helyi igények felé kellene nyitniuk, bekapcsolódva az élethosszig tartó tanulás folyamatába, a felnőttképzésbe. Másrészt a diákok, oktatók és intézmények elé teljesítményi elvárásokat kellene állítani.
Lennart szerint a külföldiek számára is akkor tudjuk vonzóvá tenni a magyar felsőoktatást, ha nagyon szigorú teljesítményi elvárások érvényesülnek a rendszerben.
Forrás: Inforádió
(www.edupress.hu)