A Szatmár.ro Lélekbúvár rovata ebben a hónapban új témával foglalkozik, “Bántalmazás a családban” címmel. Mint mindig, most is Fleisz Kinga pszichológus lesz segítségünkre.

A régebbi időkben talán elfogadható volt, ha egy férj vagy apa pofonokkal adott megfelelő nyomatékot a szavainak, azonban mára ez megváltozott. A nyugati országokban ez a fajta felismerés már régebben kialakult, és remélhetőleg az elkövetkezendő időkben nálunk sem lesz másképp.

Az öregek, gyermekek és feleségek bántalmazása kisközösségekben a családi életmód része, amit ennek résztvevői „el is fogadnak”.

Sok kutatás világított rá arra, hogy az erőszakban felnőtt gyermekek maguk is sokkal hajlamosabbak lesznek a bántalmazásra. Amennyiben azt nézzük, hogy a személy elleni bűncselekmények hány százalékát követték el családtagok, ijesztő adatokat kapunk. Kiderülhet akár az is, hogy az emberölések harmadát hozzátartozó követi el, a bántalmazások esetében ugyanez a helyzet, míg a szexuális zaklatásokat illetően ez az arány elérheti az 50 százalékot is.

Sajnos a rendőrség sok esetben tehetetlen ezek ellen az erőszakos cselekedetek ellen, mivel a családtagok nem jelentik fel közeli hozzátartozójukat, éppen ezért a fent említett számok egy része is csak becslés. Amennyiben mégis megtörténik a feljelentés, az esetek nagy többségében még az érdemi intézkedés előtt visszavonják azt, és elzárkóznak a további együttműködéstől, a családon belüli fenyegetettség miatt.

A családkutatók szerint számos családban a konfliktusok megoldásának legegyszerűbb eszközének az erőszakot tekintik –  mondta el Fleisz Kinga pszichológus.

Forrás: szatmar.ro