Szomatoform kórkép alatt azt kell érteni, amikor egy lelki betegségnek testi megnyilvánulásai vannak. A világon csak igen kevés olyan betegséget találni, amelynek tisztán csak fizikai vagy pszichikai tünetei vannak, mivel általában ezek keverednek.

A szomatoform kórképnek eléggé vegyes kategória, de általánosságban kijelenthető, hogy azokkal a fizikai panaszokkal foglalkozik, amelyeket nem lehet csupán szervi alapon megmagyarázni.

– A szomatoform kórképek általában a nőknél fordulnak elő nagyobb gyakorisággal, állapította meg Fleisz Kinga. Lényegében a szomatizálás olyan krónikus vagy vissza-visszatérő állapot, amelyet megmagyarázhatatlan testi, fizikai panaszok jellemeznek.

A szomatoform kórképen belül elkülöníthetünk konverziós tüneteket. Konverzióról akkor beszélünk, ha egy rendkívül erős érzelmi behatás nem tudatosul, és fizikai tünetek formájában jut kifejezésre. A konverzió a férfiaknál és nőknél egyaránt előfordulhat.

A pszichoszomatikus betegségre léteznek hajlamosító tényezők: nem, életkor, személyiség, társadalmi helyzet és foglalkozás. Elősegítő tényezőként tartják számon a tartós rossz hangulatot, az örömtelenséget, a pesszimizmust és az elbizonytalanodást.

Forrás: szatmar.ro