A Harward Egyetem vizsgálata szerint az emberek betegségeinek 60%-a pszichoszomatikus, és pszichésen kezdődik.

Az már egészségügyi közhely, hogy minden testi bajnak lelki eredete van. Ha az orvos nem tudja megállapítani, hogy mitől van, akkor kijelenti, hogy pszichés vagy idegi alapon van. Ami fent az lent, mondta Hermész Triszmegisztosz.

A pszichoszomatikus betegségek fő oka: a krónikus stressz.

 

– Sokgyerekes családban, ha mindenkit ledönt az influenza, ki kel fel a gyerekekhez? 95 %-ban az édesanya! Ki gyógyul meg előbb? Az édesanya! Mert neki dolga van. Így működik az immunrendszer, ecsetelte Fleisz Kinga.

A stresszel szembeni ellenálló képességünket meghatározza a korai anya-gyerek kapcsolat.

Így születnek a pszichoszomatikus betegségek: a gyomorfekély attól, amit „nem tud megemészteni”, az asztma, ha a környezet „fojtó”. Pszichoszomatikus az alvászavarok többsége, fiatal férfiak merevedési zavarai, a funkcionális meddőség, a fogyás, a cukorbaj, a magas vérnyomás stb. Nem mindenki szorong, nem lesz mindenki daganatos, gyomorfekélyes, sőt, még a mindenhol jelenlévő influenzavírus se dönt mindenkit ágyba.

Ismeretes, hogy a testi betegségek kezelésében és gyógyításában szerepet játszik pszichoterápia nélkül is a pszichogén hatás. Ez az ismert placebo-jelenség

– Ha a rész van rosszul, lehetetlen, hogy az egész egészséges legyen! De fordítva is igaz. Az egészséget együttesen a jól működő test, lélek és társas kapcsolatok jelentik. Egy komplex jólét állapota, maga a harmónia, mondta Fleisz Kinga.

Gyakran akkor kap el bennünket a legnagyobb nátha, amikor a kedves nem éppen kedvesen reagál ránk. Ilyen és hasonló tapasztalatokra napjainkban az immunológia nem tud korrekt választ adni, és ezért kerül egyre inkább előtérbe a neuro-pszicho-immunológia témája.

 A szervezet védekezőképessége különösen olyan személyeknél csökken:

– akik számukra fontos dolgokat mélyen elnyomnak magukban

– akik stresszhelyzetekre cselekvés képtelenséggel reagálnak

– akiknek nincsenek társadalmi kapcsolataik, és ettől nagyon szenvednek

– akik érzelmileg levert állapotban vannak

Ha a pszichológiai egyensúly zavart szenvedett, negatívan befolyásolhatja az immunrendszert. Az is igaz, hogy pozitív hajtóerőként is működik felépülésekor.

A vidám nők gyorsabban gyógyulnak, mint a szomorúak, állapította meg Galenus. Ez vonatkozik a férfiakra is, csak Galenus a nőket tanulmányozta.

Forrás:  szatmar.ro