tanulás motivációNemrég ez az olvasói kérdés érkezett hozzám, és arra gondoltam, mivel a válasz mást is érdekelne, inkább itt írok egy cikket róla. Szeretném leszögezni, nem a Szent Grált fogod megtalálni a cikkben, egyszerűen csak anyaként, tanárként és tanulásmódszertan oktatóként leírom, nekem mi a véleményem és tapasztalatom a témában. Aztán ki-ki válogathat belőle magának a saját személyiségét, a gyerekét és a körülményeit figyelembe véve.

Szerintem ha valaki a mai magyar oktatási rendszerben szeretné motiválni a gyerekét arra, hogy tanuljon, annak jócskán fel kell kötnie a gatyáját. De azt is hiszem, hogy nem lehetetlen a feladat, csak sok időt és főleg energiát igényel.

Első körben azt gondolom, itt is az a legfontosabb, mint a gyereknevelés terén mindenütt: a példamutatás. Mert hiába mondja azt a szülő, hogy “tanulj édes fiam, mert akkor érsz el valamit az életben” (bármennyire is igaz a mondás!), ha közben a tettei, az élethez való hozzáállása pont az ellenkezőjét mutatja. Ha a szülő nem olvas könyveket, ha csak a facebook-ot bújja a szabadidejében, ha nincs értelmes hobbija, ha meg sem próbál valami újat tanulni, hogyan várja el a gyerekétől, hogy ő meg ezt tegye? Persze, lehet azt mondani, hogy a tanulás a gyerek dolga, de nem hiszem, hogy ez nagyon motiválóan tud hatni bárkire is. És sokkal jobban hiszek az egész életen át tartó tanulásban (lifelong learning) és az ezzel mutatott példában, ami által frissek és kíváncsiak maradunk életünk végéig. Az internet tele van nagyon olcsó, vagy ingyenes kurzusokkal, el sem hinnéd, mennyire széles a megtanulható dolgok tárháza! (Ha érdekel a téma itt, itt és itt utána tudsz nézni.)

Ha csillogó szemmel azt mondom a gyerekemnek, hogy képzeld, most egy speciális kötési technikát/számítógépes kódolást/divatrajzot/animációs film készítést/egy új nyelvet/stb. fogok tanulni, akkor az azt üzenetet küldöm neki, hogy tanulni jó és izgalmas és hasznos. Anélkül, hogy egyetlen felszólító mondat elhagyta volna a számat.

Tudom, hogy ez melós, és sok embernek nincs rá ideje/energiája. de ha őszinte vagy magadhoz, és összeszámolod, hány percet töltesz üres szörfözéssel a neten, azt hiszem, abba bőven belefér napi tíz perc felnőtt tanulás. Ha más nem, legalább TED előadásokat nézhetsz. (ezek közül egyik sem hosszabb húsz percnél.) De már az is bőven elegendő, ha néha elmész egy-egy előadásra, kurzusra, önfejlesztő programra, bármire, amivel fejlődsz, tanulsz. Nézz körül, milyen érdekes előadások vannak a környékeden!

Oké, szóval a legfontosabb a példamutatás, de azért szeretnék írni pár gyakorlati fogást is. A kisikolás (alsós) gyerekek tanulási motiválásáról egy külön cikk született már, azt itt tudod elolvasni.

Az idegen nyelv tanulása a szívem csücske, erről is írtam már, itt olvasható.

Mindkét cikkben közös, hogy a tanuláshoz pozitív élményeket társít. Nincs versengés, megítélés, szabad hibázni és azokból tanulni. A légkör felszabadult és támogató. (A szívem vérzik, hogy az iskolai tanulásról ezeket nem lehet elmondani. Sőt, legtöbbször pont az ellenkezőjét.)

Ha a Motiváció a tanuláshoz tízparancsolatát szeretném leírni, az valahogy így nézne ki:

1.Ne csak a szavaiddal, de a tetteiddel is sugározd azt, hogy tanulni jó – azaz mutass példát.

2. Ügyelj a mondataidra, amit a tanulással kapcsolatban ejtesz ki.

Ha csak negatívan tudsz nyilatkozni az iskoláról/tanárokról/tanulásról/a rendszerről/stb. akkor hogy várod el, hogy a gyereked pozitív és motivált legyen?

3. Játssz sokat a gyerekeddel!

A társasjátékok által nem csak a tárgyi tudása bővülhet, de egy sor olyan készséget is elsajátít, ami nagyon fontos a sikeres tanuláshoz (koncentráció, mérlegelés, együttműködés, előre gondolkodás, stb). Sokszor egy pakli kártya is elég hozzá.

4. Olvass sokat a gyerekednek!

Az olvasás során fejlődik a képzelete, a belső képi világa, a szókincse, a kifejezőkészsége, a tárgyi tudása, a logikája és még egy sor olyan dolog ami elengedhetetlen ahhoz, hogy jól tudjon tanulni. És hát minél kevesebb a nehézség a tanulásban, annál szívesebben foglalkozik vele a gyerek. Arról nem is beszélve, hogy az a gyerek tanul meg könnyen jól olvasni, akinek sokat olvastak gyerekkorában.

5. Beszélgessetek sokat!

Ezt százszor is aláhúznám. Ha van időd beszélgetni a gyerekeddel, megtudhatod tőle, mi bántja, mit talál nehéznek a tanulásban, hol akadt el, stb., Így aztán személyre szabottan tudsz neki segíteni. Lehet, hogy az is elég, hogy az esetleges akadályokat eltávolítástok, és máris jobban megy a tanulás. Ne ítélkezz, ne okoskodj és ne prédikálj. Egyszerűen csak legyél ott, hogy meghallgathasd.

6. Ne legyenek irreális elvárásaid!

Nem az a fontos, hogy mindig mindenben kitűnő legyen a gyerek, hanem, hogy megtalálja azt az irányvonalat, amiben jó, amivel szívesen foglalkozik, amiben szeret elmélyülni. Persze ez nem jelenti azt, hogy a többi tantárgyból akár meg is bukhat, de az ideje nagy részét ne azzal töltse, hogy pl. korrepetálásra járjon matekból és sok-sok órát azzal töltsön el, hogy matekból is hozza az ötös szintet, mikor ő épp biológiából jó, azzal foglalkozik szívesen és úgyis abba az irányba fog továbbtanulni.

7. Mutass neki olyan (egyszerű) tanulási technikákat, amik segítségével könnyebben tud tanulni!

Időgazdálkodás, memóriagyakorlatok, elmetérkép, stb. Remélem, a Minden Megtanulható oldalán találsz neked és a gyerekednek megfelelő tippeket.

8. Tanítsd meg okosan használni az internetet és az okostelefont!

Én nagy támogatója vagyok a technikai vívmányok tanulásban való felhasználásának. Szerintem az internet egy kincsesbánya, amit vétek nem kihasználni. Persze fontos megtanulni ill. megtanítani a gyereknek az internet okos és biztonságos használatát, de utána millió dolgot lehet így megtanulni. Szintén a Minden Megtanulható oldalára gyűjtöttem ilyen weboldalakat/applikációkat illetve egy vendégírásom is jelent meg a témában.

9. Fogadd el, hogy a kamasz gyerekednek nem a tanulás a legfontosabb az életében!

Hiszen tombolnak benne a hormonok, bontakozik ki a saját személyisége, nyílik ki neki a világ, barátok-barátnők jönnek-mennek. Emellett egy Pitagorasz tétel vagy egy elégia -valljuk be- labdába sem rúghat. Szerintem ezekről is simán lehet beszélgetni a gyerekkel. El lehet mesélni neki, hogy te is így érzetél tizenévesen, ez normális, de a tanulásnak ettől függetlenül megvan a haszna és akár még érdekes is lehet (erre jók pl. a fenti applikációk és/vagy weboldalak). Ne prédikálj, inkább értsd meg őt és úgy próbálj meg segíteni, hogy azt ne támadásnak, hanem támogatásnak érezze.

10. Hagyd pihenni is néha!

Annyira feszített az iskolai tempó, hogy bizony nagyon el tudnak fáradni a gyerekek. Muszáj néha feltöltődniük, hogy frissen és energikusan tudják folytatni a tanulást – erre találták ki a szüneteket. Sajnos néha olyan sok leckét adnak fel, hogy muszáj sokat tanulniuk a szünet alatt is, de akkor is iktassatok be olyan napokat, amikor nincs tanulás. Menjetek el valahova, üljetek be egy moziba, sétáljatok, kiránduljatok, vagy egyszerűen ne csináljatok semmit! A bambulás, ábrándozás, lustálkodás olyan az agynak, mintha újra indítanák a rendszert. Igenis nagy szükség van rá!

Szeretnék itt elmesélni egy személyes élményt is: amikor gyerek voltam az anyukám minden félévben adott nekem egy napot, amikor nem kellett suliba mennem. (Szülőként igazolta, azt hiszem, most három napot igazolhat a szülő félévenként.) Akkor válthattam be, amikor csak akartam. Mindenkinek van olyan napja, amikor minden rossz, utálja az egész világot és legszívesebben bebújna egy barlangba. Na ilyenkor egy napra otthon maradhattam. Igaz, volt olyan is, amikor annyira izgalmas könyvet olvastam, hogy arra váltottam be ezt a napot, hogy befejezhessem a könyvet 🙂 Nagyon jól esett, hogy ha csak egy napra is, de úgy érezhettem, az én kezemben van a saját életemmel kapcsolatos döntés. Ezt a rendszert a saját gyerekeimmel is bevezettem. És tudjátok mi az érdekes? Volt olyan félév, hogy Bence nem is váltotta be a napját 🙂

Ahogy az elején írtam: nincs Szent Grál. Nincs gyorsan, gombnyomásra működő megoldás. Sőt ez a folyamat nem is nyílegyenes, vannak hullámvölgyek és olyan időszakok, amikor jobban mennek a dolgok. De hosszú távon biztos vagyok benne, hogy megtérül, ha időt és energiát fektetsz abba, hogy megmutasd a gyerekednek tanulni jó, érdekes és a világ arra vár, hogy felfedezd.

Ti mit tennétek még hozzá a fenti pontokhoz?

írta: Hanula Erika

Forrás:http://www.csupaszivmagazin.hu/hogyan-motivaljam-a-gyerekemet-a-tanulasban/#more-2232