Az influenza új, még csúnyább arcát mutatja az idén kezdődő szezonban – hangzott el a portugáliai Vilamourában tartott európai influenzakonferencián. A WHO távlati előrejelzése szerint az influenza-világjárvány is közeledik, amennyiben bizonyos országok egészségügyi rendszerei nem javulnak.

Az InfoRádió szerint az idei járvány azért lehet rosszabb, mint a korábbi években, mert a fenyegető vírus új típusú. Az infektológusok a tanácskozáson felhívták a figyelmet: ebben az esztendőben még fontosabb a védekezés, aki teheti, oltassa be magát, különösen a „veszélyeztetett csoportokba” tartozók.

Nem azért lesz rosszabb az idei szezon, mert az új vírus fertőzőképesebb vagy ártalmasabb volna, hanem mert az emberek szervezete nem emlékszik a kórokozóra, ezért könnyebben alakulhatnak ki szövődmények és könnyebben betegíthet meg minket.

Teljesen megváltoztatják az oltóanyagot

A fenti módosulás miatt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) úgy döntött, hogy teljes egészében megváltoztatja a 2008-2009-es szezonra szánt oltóanyag összetételét.

Ilyenre egyébként húsz éve nem volt példa.

Világjárvány is közeledik

A WHO távlati előrejelzése szerint az influenza-világjárvány is közeledik, amennyiben bizonyos országok egészségügyi rendszerei nem javulnak. A tanácskozáson ismertetett modellek szerint csak a nyugati országokban 2,2 millió megbetegedésre számíthatunk, ezért a szakemberek a kormányzatok közös felkészülésének fontosságát hangsúlyozzák egy esetleges egészségügyi vészhelyzet esetére.

Ennek része a veszélyeztetett csoportok (idősek, krónikus betegek, kisgyermekek) védőoltása, amelyben kulcsszerepet játszanak az egészségügyi szakemberek. Ahhoz viszont már kormányzati összefogás szükséges, hogy megszülessen olyan egyéb intézkedések akcióterve, amely a világjárvány esetén a vírus elleni oltóanyag kidolgozásához szükséges 9-12 hónapig kordában tartja a betegséget.  

Forrás:fn.hu