Jelentősen lassíthatja a gyermekkori rövidlátás – orvosi nevén: miópia – romlását egy eddig kevésbé ismert hatóanyag – állítják vizsgálati eredményeikre hivatkozva amerikai kutatók.

A vizsgálat eredményei azért is fontosak, mert a rövidlátás évről-évre egyre több gyermeket érint.
Két évig vizsgálták az új szer hatékonyságát

Az Oklahoma Egyetem Szemészeti Tanszékének kutatói egy újfajta hatóanyagot tartalmazó szemkenőcsöt alkalmaztak a rövidlátás tüneteinek lassítására gyermekekben. A 84 pácienst két csoportra osztották, 53 gyermek szemét a valódi hatóanyagot tartalmazó szerrel, míg 31 gyermeket a gyógyszert nem tartalmazó kenőccsel (placebo) kezeltek, két éves, követéses vizsgálatban. A kezelés befejeztével a szakorvosok szemvizsgálattal ellenőrizték, hogy hány dioptriával romlott a betegek látása.

Hatásos szer: kevesebb szemüveg

Az eredmények szerint a placebóval kezelt gyermekek esetében kétszer olyan mértékben romlott a látás, mint gyógyszerrel kezelt érintettek esetében. A rövidlátás esetén akkor van szükség újabb szemüveg felírására és cseréjére, amikor a betegek látása 0.75 dioptriával romlik. A gyógyszerrel kezelt csoportban csak a gyerekek 37%-nak, míg a placebóval kezeltek közül már 68%-nak romlott ilyen mértékben a meglévő szembetegsége, így nekik kellett új szemüveget felírni.

Dr. Dean McGee, az orvoscsoport vezetője szerint az általuk használt szer – az eddig forgalomban lévő hatóanyagokkal szemben – kevés mellékhatással rendelkezik, mert a gyermekeknek csupán 10%-a panaszkodott némi szem irritációra, illetve némi pupilla tágulást is diagnosztizáltak ezeknél a gyermekeknél. A szélesebb körű használat elindításához azonban még további, részletesebb vizsgálatok szükségesek.

Forrás: origo.hu