Életrevalónak vagy küszködőnek neveled gyermeked? szocializációKorszakváltásban vagyunk ? Ezért egy ártatlan tévedés odavezethet, hogy gyermeked felnőtt korában nem boldogul majd az életben.

Mostanában rengeteget hallhatsz arról, hogy a válság átrendezi a világunk rendszerét. Arról is sokat hallhattál már, hogy jelenleg éppen egy átmenetben vagyunk az ipari kor és az információs kor között.

A világháló születése annyira megváltoztatta a működő szabályokat, hogy azok jelentős része teljesen elvesztette érvényességét. Az új szabályok és a kialakuló új világrend új gondolkodásmódot igényel. Például egy régi szabály, miszerint minél régebb óta van valaki a szakmában, annál értékesebb a cég számára, teljesen megváltozott. A cégek a legújabb trendeket és újításokat keresik, és leginkább azt a munkaerőt, aki gyorsan tud tanulni és változni. Ezért fontos, hogy leülj és végiggondold, melyik korszak számára is neveled gyermekedet. Egy elavult korszak számára vagy az eljövendő korszak számára.
Te melyik korszak számára neveled?

Melyik korszak számára neveled gyermeked?

Elgondolkodtál már azon, hogy mit is jelentenek ezek a korszakok gyermeked nevelése szempontjából? Mindenképpen érdemes figyelembe venned és megértened azt, ami körülötted zajlik ahhoz, hogy ne véletlenül annak a korszakban jól eligazodó gyermeket nevelj, amibe Te születtél, hiszen világunk azóta jócskán átalakult. És ez még csak a kezdet volt?

A kitűnő bizonyítvány többé nem biztosíték gyermeked sikeréhez

Az ipari korban, amelynek szellemiségében nőttél fel Te is, sokszor hallhattad a felnőttektől az ehhez hasonló mondatokat: ?A tudás hatalom.? ?Tanulj, és akkor az lesz belőled, ami akarsz lenni.?

A fényes jövő azonban nem akkor lesz gyermekedé, ha kitűnő bizonyítványt hoz haza, hanem sokkal inkább akkor, ha megtanult tanulni, ha megtanult gyorsan változtatni és alkalmazkodni a változásokhoz.

Gondolj csak bele, 15 évvel ezelőtt még alig terjedt el az otthoni számítógép és internet használat, mára pedig szinte nincs olyan munkahely, ahol nem követelmény a számítógépes ismeret.

Akinek nincs számítógépes ismerete, az mai világunkban analfabétának számít. Életrevaló vagy küszködő?

Gyermeked akkor lesz életrevaló, ha igazodni tud a változásokhoz és lépést tud tartani a világban bekövetkező fejlődésekkel. Fennáll a kockázata, hogy gyermeked tudása 30-40 éves korára elavulttá válik, és ekkor új szakmát kell tanulnia. Ha gyermekedet a régi jól bevált ipari kori tapasztalat szerint neveled, hogy csak legyen egy szakma a kezében és aztán Te mosod kezeidet, akkor nem életrevalónak, hanem küszködőnek neveled gyermeked.

Mik az alapvető különbségek az ipari és az információs kor között?
Melyik korra neveld gyermeked és hogyan?

Ezeket a kérdésekre keresem a választ az Életrevaló Gyerek mostani számában, amihez Te, mint a blog olvasója most szülinapi áron juthatsz!

Egyetértesz? Tiltakozol? Szólj hozzá!

 Forrás: Csodasuli.hu