Légy következetes gyermekeddel?!Nem könnyű dolog meghatározni, hogy mikor fontos, hogy hagyd a gyerekedet a saját tapasztalata alapján okulni, esetleg helyénvaló kérdésekkel segítve és mikor kell a szabályokat egyértelműen és egyszerűen közölni vele.


Nem állhatsz oda gyermekeddel mellé, aki a villamos sínen vizsgálódik, hogy finoman figyelmeztesd, hanem egy egyszerű, de annál határozottabb mozdulattal megfogod és kiragadod a sínek közül.

A modern felgyorsult világunkban élet időnként megköveteli, hogy nagyon határozott légy anélkül, hogy a szükséges magyarázatot megadnád vagy megengednéd gyermekednek, hogy a szükséges tapasztalatot saját maga szerezze meg. Van ahol rá vagy kényszerítve, hogy csak annyit mondj: Nem, ezt nem.

Azonban jobb ez a gyermeknek így, mert határozott határok között biztonságban érezheti magát. A gyerekek, persze próbálkoznak. Tesztelik a szülőket. A szülő erre azt mondja: ?Ha még egyszer ezt csinálod, akkor meglátod mi lesz!? ? de nagyon ritka hogy tényleg valódi következményekkel jár. A gyerek vár a ?beígért? büntetésre, de nem következik be.

Ez azt a gondolatot ébreszti benne, hogy a szülő ne is gondolta komolyan és megismétli azt, ami a szülő számára nem elfogadható viselkedés.

Következetes vagy? Vagy mégsem? Muszáj annak lenni?

Te mit gondolsz?

Egyetértesz? Tiltakozol? Szólj hozzá!

 

Forrás: Csodasuli.hu