Tűzbe tennéd a kezed?Te biztosan tudod gyermeked miben tehetséges? Tűzbe tennéd a kezed?

Lányom egyik osztálytársát, egy 13 éves fiút szülei Németországba adtak középiskolába. Amikor szüleivel találkoztam elmesélték, hogy döntésük hátterében az állt, hogy a német iskola a nyári táborban olyan értékeket hozott ki gyermekükből, amiről ők azt gondolták az ő gyermekükben nem létezik. 

Kiderült,hogy milyen ügyeses en tud kőszobrot faragni, és hogyan zenél, pedig művészetekből és énekből pici kora óra a leggyengébb volt az osztályzatokat kapta.

Egy hét nyári tábor csodát hozott a fiú életébe

A fiú szülei úgy mesélték el az esetet, hogy „András ki volt cserélve, amikor egy hét múlva érte mentünk. Olyan kőszobrot faragott és úgy zenélt, hogy nem győztünk csodálkozni. Szociális képességei is fejlődtek”

A vélt hibák és gyengeségek rombolják az önbizalmat

Ebben az iskolában a tanárok ki tudták hozni ebből a fiúból, ami benne volt. Ennek a történetnek a kapcsán az a gondolat futott át az agyamon, hogy a vélt hibák és gyengeségek milyen erős  önbizalom romboló hatásúak is egyben. Észrevétlenül ilyen esetekben több veszik, mint ami elsőre látszik, mert a készségek mellett az önbizalom is sérül.  

Az önbizalom kialakulásának segítése óvodába és iskolába járó gyerekek szülei számára igazi kihívást jelent a legtöbb esetben.

Az önbizalom építéséhez alapvető, hogy gyermekednek ne a hibáiról és gyengeségei ? vagy vélt hibái és gyengeségei ? legyenek előtérbe helyezve, hanem az, amit gyermeked szeret csinálni, és amiben tehetsége van. Próbálj meg elvonatkoztatni attól, amit eddig gondoltál gyermekedről. Hátha kiderül az ellenkezője?

Egyetértesz? Tiltakozol? Szólj hozzá!

Forrás: csodasuli.hu