Alkalmassági engedélyhez kötnék a pedagógusi pályát a szülőkPályaalkalmassági engedélyhez kötnék a szülői érdekvédő szervezetek a pedagógusi hivatást, hogy kiszűrjék a gyermekekre veszélyes pedagógusokat.

Ehhez az intézményekben etikai kódexeket és etikai bizottságot hoznának létre – olvasható az Origo-n. A Magyarországi Szülők Országos Egyesülete, a Fővárosi Szülők Egyesülete és a Gyermekekért Egyesület kezdeményezésük indokaként az alkoholizáló, pedofil, drogfogyasztó tanárokról szóló sajtóhíreket nevezték meg. Céljuk, hogy a feltételek szigorítása egyúttal a pedagógus-életpálya presztízsének megteremtéséhez is hozzájáruljon.

 

A szülői szerveztek a pályaalkalmassági vizsgán az illető egészségügyi, illetve mentálhigiéniás állapotát mérnék fel, a javaslat szerint az "érzelmi negativitást", a depressziós tüneteket, a pszichés distresszt, illetve a kiégés jelenségét kellene figyelemmel követni. Ehhez kapcsolódóan az oktatási intézményeknek saját etikai szabályzatot kell kialakítaniuk, melynek megszegése fegyelmi eljárást vonna maga után. A rendszer működéséhez pedagógus etikai bizottságot, a döntéshozatalhoz pedig úgynevezett választott bíróságot kell létrehozni – hangzik a javaslat az óvodákra, az iskolákra és a kollégiumokra vonatkozóan.
"A pedagógus autonómia jelenleg azt jelenti, ha a pedagógus becsukja az osztályterem ajtaját, akkor azt csinál, amit akar. A saját világnézete alapján nevelheti, oktathatja a gyermekeket, a saját elgondolása szerint értékelheti a tanulók teljesítményét, magatartását, akár az összes tanulót megbuktathatja" – olvasható a szülői szerveztek véleménye.
(Forrás: Origo, MTI)

(www.edupress.hu)