Hogyan kerüld el a vitákat karácsonykor?A legfrissebb felmérések alapján a karácsonyi stressz nem csak a karácsony első hetére jellemző. Már december elején jelentkezik, amikor a kezdődő hónap teendőinek valósága felváltja a vidám várakozást.

A Greenwichi Egyetem e tárgyban vizsgálódó munkatársai úgy találták, hogy a stressz december első szombatjától az ünnepek végéig folyamatosan nő.

 

Hirtelen előkerülnek az év közben szőnyeg alá söpört problémák,

és családi élet máris a veszekedések színtere lesz. Az emberek többsége egyre idegesebb lesz és a semmiségektől a falra mászik.

A fekete hétfő?

A Zurich Insurance nemrég készített felmérése alapján minden harmadik ember retteg a karácsonytól. Lloyds TSB kutatása pedig azt az eredményt hozta, hogy minden huszadik ember szerint a karácsonyt nehezebb megemészteni, mint a válást vagy a betörést. És a kutatások szerint Nagy-Britanniában az új év első hétfőjén ? a ?fekete hétfőn? ? többen adják be a válókeresetet, mint az év bármely más napján.

Pedig nem kellene, hogy ez így legyen. A karácsony közelebb is hozhatná az emberi kapcsolatokat egymáshoz. Ehhez arra van szükség, hogy változtassunk kommunikációnkon és képesek legyünk elfogadni a másikat.

Hogyan lehet elérni ezt a hangzatos célt?

A válasz egyszerű, az út izzasztóan nehéz: a másik ember elfogadásához először önmagunkat kell elfogadnunk. Nem utolsó szempont, hogy ha önmagaddal jóban vagy, gyermeked példádat követve szeretni fogja önmagát.

Mit gondolsz? Most hogy van gyermeked önmagával?

Kamasz lányom az egyik nap megkérdezte egyik osztálytársától, hogy szereti-e magát. A lány azonnal azt válaszolta.

– Nem. Utálom magamat.

– Miért? ? kérdezte lányom.

– Mert semmit nem csinálok jól. Mert kövér vagyok és le kéne fogynom. Mert ügyetlen vagyok.

Miközben lányom mesélte ezt a beszélgetést egészen megdöbbentett, hogy egy olyan gyerek, aki egyébként bizonyos tantárgyból kiemelkedően teljesít, így vélekedik magáról. Vajon hogyan jutott ide? Milyen tapasztalatok segítették őt ehhez, hogy így érezzen önmaga iránt.

A te gyermeked vajon mit válaszolna arra a kérdésre, hogy szereti-e önmagát?

 

*******************

Egy gyors infó:

 

A holnapi nap indul a sokak által várt, már hagyományossá vált karácsonyi fogaskerekes akciónk. Ebben az évben az akcióink jelszava: egy játék áráért két játékot vihetsz haza.

 

A nehezebb gazdasági helyzetben így gazdaságosabban oldhatod meg a karácsonyi ajándékozást.

Egyetértesz? Tiltakozol? Szólj hozzá!