Három rövid lecke gyermeked pénzügyi neveléséhez. (harmadik lecke)lecke 3: Biztonságra neveljük gyermekeinket.  A pénzügyi nevelés esetében azonban ez hátrányt jelenthet számukra.

Neked is és nekem is, mint szülőnek fontos szempont gyermekünket biztonságban tudni. Ez érthető és a túléléshez egy fontos „program”, amely bennünk fut.

Ha egy kicsit távolabb tekintünk gyermekeinknek nyújtott meleg otthontól azt látjuk, hogy egész társadalmunk a biztonság megszállottja. Munkahelyi biztonságot, szociális biztonságot, a nyugdíjak és a bankbetétek biztonságát követeljük.

 

A biztonság valóban biztonság?

Sokat gondolkodtam a mindannyiunk áltan „hőn” áhított biztonságról. Eddigi életemben szerzett tapasztalatok alapján végül arra jutottam, hogy a biztonság valójában csak illúzió.

Nem egy esetben tapasztaltam, hogy a biztosnak hitt dolgok egyáltalán nem működtek. Neked is van erre példád?

 

Üres tömlővel próbálták oltani a tüzet!

Ezt támasztotta alá Robert G, Allennél olvasott történet is, amikor a tűzoltókat egy tűzvészhez riasztották. A tűzoltók a tűzcsaphoz rohantak és csatlakoztatták a tömlőt. Ám amikor kinyitották a tűzcsapot nem történt semmi.

A vezetékeket nem megfelelőn kötötték össze a hálózatépítők. A tűzoltók pedig csak álltak ott tehetetlenül és nézték a lángokat.

Ha te is túlságosan hiszel a biztonságban, gyermekednek is ezt a „hitet” adod át. Ha ő is túlságosan fog hinni a biztonságban, akkor könnyen járhat úgy, mint a tűzoltók, akik üres tömlővel próbálták oltani a tüzet.

A legtöbben pénzügyi biztonságban érezzük magunkat attól, hogy a bankbetétben van a pénzük vagy mert egy fizetésképtelen „üres” társadalombiztosítási rendszerhez csatlakoztunk.

 

Azt hiszem ezek után kijelenthetjük: Igen veszélyes azt feltételezni és pénzügyi szempontból azt tanítani gyermekednek, hogy a biztonság jó.

Minél jobban megszereti ugyanis gyermeked ezt a biztonságot, annál nagyobb valószínűséggel fogja a kockázatot kerülni.

…és ha a kockázatot kerüli, akkor a lehetőségeket is kerülni fogja, pedig a lehetőségekért fizetendő ár éppen a kockázat.

Gyermekednek sem fog menni egyszerre, hogy gyűlöli a kockázatot, de szabadságban reménykedik. A kockázat a haladás lényeges része. Ezt tanítsd meg gyermekednek! Dicsért, ha kockázatot vállal! (a legtöbb szülő leszidja, sőt megbünteti ilyenkor gyermekét)

…azt hiszem, olyan, hogy biztonság valójában nem létezik. Csupán a kockázat különféle fokairól beszélhetünk.

 

Alkér Orsolya

Csodasuli.hu