Pedagógusok, orvosok, pszichológusok – magánemberként sokgyermekes szülők, anyukák, apukák  kezdeményezésére elindult programsorozat idei utolsó vendégelőadója egy varázslatos, néhol misztikus, ámbár tudományosan „megdolgozott” mezőre viszi el a hallgatóságot, a mindennapos véletlenek, dejavu érzések birodalmába.

 

Keresi, kutatja a jó szülő-gyermek  „mesevilágát”, a lelki értékek és a jóban való hit erejét és felnőttkorra való kihatását. Hogyan állíthatjuk ezeket a nehezen definiálható, de érezhető dolgokat, pszi-képességeket a mindennapok szolgálatába?

 

A varázspálca a kezünkben van!

A parapszichológiai-, vagy más néven pszi-képességek léte sokak számára máig a misztikum területére sorolódik, noha már több, mint száz éve tudományosan bebizonyították létüket. Szintén kevesen tudják, hogy a telepátia, az előérzetek, vagy elvárásaink hatása a véletlenekre, mindenkiben és mindennaposan működik. Noha irányításuk pusztán lelkiállapotaink kézbentartásától függ, ezt kevesen veszik észre és még kevesebben képesek saját „varázspálcájukat” helyesen használni egy eredményesebb, boldogabb élet érdekében.

Erről, vagyis a parapszichológia közérthető megismertetéséről, és a pszi képességek helyes használatának feltételeiről szól Paulinyi Tamás író, pszi kutató, a SZINTÉZIS Szabadegyetem igazgatójának előadása, aki a parakutatás egyik legismertebb és legeredményesebb hazai képviselőjeként most közreadja munkássága tanulságait.

 

Hogyan ne neveljünk gyerekeket?

„A gyerekneveléssel kapcsolatos kérdésekkel nehéz helyzetben vagyok, nekem ugyanis nincs gyerekem. Ugyanakkor volt gyerekkorom, ráadásul olyan, ami felért egy pokoljárással, erről „BÓLÉBÁL” címmel regényt is írtam, így leginkább azt tudom megfogalmazni, hogy hogyan ne neveljünk gyerekeket.”- mondja az író.

„Egy családban a gyerek számára a biztonság és a szeretet hiánya a legnagyobb katasztrófa, úgyhogy ezek biztosítása elsődleges. Azt is gondolom, hogy a gyerekekkel jóval őszintébben és értelmesebben lehet kommunikálni, mint ahogy ezt sokan hiszik, vagyis a gyerek-szülő kapcsolatban a barátság is nagyobb szerephez juthat. A következetességet többre tartom az engedékenységnél, csakúgy ahogy a szülők részéről saját hibáik és tévedéseik nyílt belátását.”

 

Mennyire hatja át a gyerekkort a spiritualitás?

 

„ A spiritualitást itt a szemnek láthatatlan lelki értékekre és a jóban való hitre értve, a gyerekkor egyik mesés jellemzőjének látom, konkrétan a mesék átélhetőségét illetően is. A gyerekekben még több a hit és a teremtő képzeletüknek sem szab még annyira határt a racionalitás, ami bennünk felnőttekben komoly gátakat épít. Éppen ezért például a gyerekek nagyobb hittel és bizalommal, ennek megfelelően jobban teljesítenek például a pszi kísérletekben is. A gyerekek bizonyos értelemben kis varázslók, ha nem is a Harry Potter féle értelemben. Olyanok ők, akik még értik az állatok és a mesevilág lakóinak nyelvét, és ezt nem feltétlenül áttételes módon értem.

 

Miket tartasz a gyerek életében a legfontosabbnak? Milyen a jó gyerek-szülő kapcsolat?

 

– Említett módon azt, hogy elfogadják és szeressék, figyelemmel és érdeklődéssel forduljanak hozzá. Továbbá azt is, hogy csakúgy ahogy a játékba belevonódhatnak a szülők, a gyereket is vonják be – nyilván a korának megfelelően – a komolyabb felnőttesebb feladatokba, kérdésekbe is. A jó gyerek-szülő kapcsolatot tehát mindenképpen a szeretetre épülőnek tartom, ha ez megvan, akkor a többi részletkérdés, ha ez nincs meg, akkor a lényeg veszik el. Ez a szeretet természetesen nem az elkényeztetést, vagy a gyerek minden kívánságának feltétel nélküli teljesítését jelenti, sokkal inkább azt a biztonságot nyújtó, egyben elvárásokkal is járó viszonyt, ahol szülő és gyerek egyaránt az embert és a barátot láthatja egymásban.

 

Tudatos Szülők Iskolája

Varázsos gyerekkor – Paulinyi Tamás, író és pszi kutató előadása

december 3, 19h , IBS

www.tudatosszulokiskolaja.hu