Csemetéinkkel kapcsolatban számos megoldásra váró probléma merül fel egy iskolai tanév során, de nem túlzás azt állítani, hogy a szülők elé igazi kihívást állít a vakációs program megtervezése, megszervezése.

 

Mi legyen gyermekünkkel az utolsó kicsöngetés után? Kevesen tehetik meg, hogy az egész nyarat otthon töltsék a csemetéjükkel és sajnos a nagyira sem feltétlenül számíthatunk, hiszen sok nagyszülő még aktívan dolgozik. A gyermeket 13-14 év alatt nem szabadna egyedül hagyni. Vannak országok, ahol ezt törvénybe is foglalták.

Kézenfekvő megoldás lehet gyermekünk elhelyezésére a nyári tábor. A legtöbb iskola szervez nyári táborokat – leginkább a 10 éven aluli korosztály számára -, ahová az iskolában dolgozó pedagógusok kísérik és felügyelik a gyerekeket. A kínálat sokszínű az iskolai kereteken kívül szervezett táborok tekintetében is, de

ebben az esetben fontos szem előtt tartanunk a gyermek érettségét. Az ismeretlen hely, környezet, emberek, remek alkalmat adnak gyermekünknek, hogy ösztöneire hagyatkozva feltalálja magát. Az a szerencsés szülő, akinek a gyermeke nyitott az új élményekre, ismeretségekre, nemcsak a gyermekelhelyezés kérdését oldhatja meg sikeresen, de annak egész további életére pozitívan kiható tapasztalatszerzésre adhat lehetőséget, ha anyagilag is képes előre tervezni.

A táborok vidám nyári kaland mellett szolgálhatnak rehabilitációként, pl.: számítógépfüggő gyerekünket elküldhetjük a vadonba. A divatfüggő, serdülő lányunkat kézműves foglalkozásokra. A tábor lehet azonban jó alkalom a hiányosságok, gyengeségek fejlesztésére is.

Pein Mariann, az Inside Word Nyelvoktató és Nyelvi Utaztató Központ vezetőjének tapasztalata szerint egyre több szülő ismeri fel, hogy a nyári programként választott külföldi helyszínű nyelvtanfolyam olyan lehetőség, amely az iskolában megszerzett nyelvtudást nemcsak elmélyíti és kibővíti, hanem értelmet is ad a gyermek számára az idegen nyelv tanulásának.

A kisgyermekek, akik hihetetlen ambícióval vágnak neki az első idegen nyelv elsajátításának, általában az időben előre haladva csökkenő lelkesedéssel, egyre inkább erőlködve gyürkőznek neki a nyelvtanulásnak. Az nyári, anyanyelvi környezetben megrendezett nyelvi táborok intenzív kommunikációra adnak lehetőséget, miközben észrevétlenül, könnyedén fejlődik a nyelvismeret. A csemete látóköre kibővül, új barátokat szerez, világot lát, idegen kultúrába nyer betekintést, számtalan élménnyel lesz gazdagabb.

Az Inside Word az ilyen jellegű programcsomagjaival garantálja a biztonságot és az élményt is a különböző életkorú gyerekeknek az által, hogy nagy körültekintéssel választja meg partneriskoláit az egyes országokban (Anglia, Málta, Franciaország, Németország, Spanyolország, USA, Olaszország). A szabadidős programokról, az ellátásról, a segítségnyújtásról és a részletes programról előre tájékozódhat a szülő.

A gyermekkel együttesen, nagy körültekintéssel és időben megválasztott nyári tábor pozitívan hat a gyermeki személyiség alakulására. A közösségi élmény új lehetőségeket nyit számára, a társas viselkedés formáit élményszerűen tanulhatja, új barátságokat köthet és magabiztosan állhat az új tanév kihívásai elé.