Rá kell fizetniük a szülőknek az ingyenes tankönyvekreTöbb ezer forintba kerülnek a jogosult családoknak az ingyenes tankönyvek, mert a tizenkétezer forintos tanulónkénti állami normatíva nem elég a tankönyvcsomagra, az iskola pedig nem tudja állni az árkülönbözetet – olvasható az InfoRádió honlapján.

A Fővárosi Szülők Egyesülete az oktatási államtitkársághoz fordul, hogy vizsgálja meg, az iskolák, miért kérnek „ráfizetést” az ingyenességre jogosult tanulóktól, és miért kérnek 15-20 ezer forintot az általános iskolai tankönyvcsomagokért – nyilatkozta az InfoRádiónak Keszei Sándor, a szervezet szóvivője.

Kiemelte: az ingyenes tankönyvellátás azt jelenti, hogy az arra jogosult tanuló 100 százalékosan térítésmentesen kapja az oktatásához szükséges valamennyi tankönyvet, és az olyan, a tankönyvhöz kapcsolódó kiadványokat, amelyek az ismeretanyag illusztrálására, illetve a tanultak gyakorlására és ellenőrzésére szolgálnak, vagyis az iskola fizeti ki a szülő helyett a tankönyvcsomag teljes árát, vagy kölcsönzi ki az iskolai könyvtárból. Erre mintegy 500-550 ezer tanuló jogosult.

A pedagógusoknak olyan tankönyveket és tankönyvhöz kapcsolódó kiadványokat kell választani, amelyek beszerezhetők a rendelkezésre álló 12 ezer forintos költségvetési forrásból. Keszei Sándor szerint törvénysértő, ezért nem fogadható el, hogy a tankönyvcsomag ár 12 ezer forint feletti részét kifizettetik az ingyenességre jogosulttanulók szülőkkel.

 

{module Forrás: edupress}