Kihagyják az étkezéseket és keveset sportolnak a gyerekekA Generali általános felmérése szerint az általános iskolások 6 százaléka kihagyja a reggelit, míg a középiskolások 5 százaléka nem ebédel. Tízből négy általános iskolás sportol tanítás után, ám a középiskolásoknak csak negyede; iskolakezdés előtt pedig csak minden negyedik diákot viszik el a szülők orvosi szűrővizsgálatra.

A Generali kutatása részletesen foglalkozik a diákok étkezési szokásaival. A felmérésből kiderül, hogy otthon reggelizik az általános iskolások 70%-a, vacsoráját pedig 98%-uk fogyasztja otthon. A középiskolások 61%-a reggelizik még indulás előtt, és 88%-uk ér haza vacsorára. Mindkét korosztály számára az uzsonna az az étkezés, ami a leggyakrabban kimarad: az általános iskolások 10%-a, a középiskolások 20%-a nem uzsonnázik. A diákok jellemzően a tízóraijukat veszik büfében (a középiskolások körében több mint kétszer annyian, mint az általános iskolásoknál), de a középiskolások 7%-a az ebédjét is itt vásárolja.

A kutatásból kiderül az is, hogy az órarendbe épített tornaórákon kívül tízből négy általános iskolás jár valamilyen edzésre, míg a középiskolásoknak csupán egynegyede sportol tanítás után. Holott a sportolás gyerekkorban nemcsak a testi fejlődés szempontjából elengedhetetlen, de a kiegyensúlyozott lelki fejlődéshez is szükséges.

A felmérés arra is rámutat, hogy csupán a szülők negyede szokta iskolakezdés előtt szűrővizsgálatokra vinni gyermekét. Leggyakrabban általános állapotfelmérésre mennek, ezt követi a fogászat, illetve a látás-, hallásvizsgálat.

{module Forrás: edupress|none}