Kello: szeptember 15-étől viszik ki a pótlólagosan megrendelt tankönyveketA pótlólagosan megrendelt tankönyveket szeptember 15-étől szállítja ki a Könyvtárellátó Nonprofit (Kello) Kft. az iskolákba – közölte a cég.

 

Utólagos kiegészítő tankönyvrendelésre, illetve visszáruzásra a korábbi évekhez hasonlóan jellemzően azért van szükség, mert az eredeti iskolai megrendelések időpontjában még nem volt pontosan látható a ténylegesen beiratkozott diákok létszáma – írták.

A könyvtárellátó közleményében felidézte: az iskolai tankönyvfelelősök szeptember 5-éig adhatták le utólagos rendelési vagy visszáruigényüket azokban az esetekben, ha az előzetesen megrendelthez képest további kiadványokra van szükségük, illetve ha egyes megrendelt tankönyvekre mégsem tartanak igényt. A könyvtárellátó az erre vonatkozó rendeletnek megfelelően szeptember 15. és október 15. között szállítja le az utólagosan megrendelt kiadványokat, és viszi el az időközben feleslegesnek bizonyult tankönyveket.

Az összesen kiszállított mintegy 15 millió tankönyv hét százalékát érintő pótrendelésekre, illetve visszáruigénylésekre jellemzően azért került sor, mert az előzetes megrendeléshez képest kevesebb vagy több diák iratkozott be az adott osztályba.

Az okok között említik még, hogy az iskola nem a megfelelő – például nem a Nemzeti alaptantervben előírt tankönyveket – rendelte meg, vagy az iskola egy adott tantárgyból a diákonkénti egy tankönyv és egy munkafüzet helyett például két tankönyvet rendelt. Szintén előfordult, hogy a diák nem az előzetesen jelzett idegennyelvi kurzust választotta, esetleg a szintfelmérés alapján nem az előzetesen meghatározott csoportba sorolták be, vagy az előzetesen megrendelt tankönyvre a szülő mégsem tart igényt.

Pótolják a névre szóló tankönyvcsomagokból a csomagolás során esetleg kimaradt vagy szükségtelenül bekerült kiadványokat is. Az összesen csaknem 1,3 millió tankönyvcsomagból ez körülbelül ötezret, a csomagok mindössze 0,4 százalékát teszi ki – közölték.

{module Forrás: edupress|none}