Programdömping a múzeumok első őszi éjszakájánElső alkalommal rendezi meg november 14-én az Oktatási és Kulturális Minisztérium a Múzeumok őszi éjszakáját, amely a nyári eseményhez hasonló rendszerben működik majd, de hangulatában alapvetően mást ígér. Az esemény a Múzeumok őszi fesztiváljának záróeseményéhez igazodik.

 

A Múzeumok őszi éjszakáját hagyományteremtő jelleggel rendezik meg idén először. A kezdeményezés hátterében a nyári Múzeumok éjszakája rendkívüli sikere áll, illetve azok a felmérések, amelyek azt mutatják, hogy közönségigény mutatkozik évente több, „Múzeumok éjszakája-típusú” rendezvényre.

 

Múzeumok Éjszakája nyáron

Az ország valamennyi régiójában több tucat múzeum szervez az érdeklődőknek programokat a szeptember 28. óta zajló Múzeumok őszi fesztiváljának záró hétvégéjén, a Múzeumok őszi éjszakáján. Budapesten 30, vidéken 47 múzeumban lesznek meghosszabbított programok ezen a szombat estén. A záróbulira a vidéki és budapesti intézmények különleges programokkal készülnek, a múzeumok zenével, színházzal és a tánccal telnek meg, de a Márton-nap alkalmából nem maradhatnak el az ünnepre jellemző késő őszi hangulatok, ízek és illatok sem.

Az Iparművészeti Múzeumban ezen az éjszakán elsősorban a társművészetekre, ez alkalommal az irodalomra koncentrálnak. Olyan kortárs jelenségeket keresnek, amelyek meghatározzák hétköznapjaink kulturális környezetét. Párhuzamot vonnak a költészet mint szellemi tevékenység, ennek audió formája, a versmondás és a vizuális környezet között, olyan jelentős kortárs írók, költők közreműködésével, mint Erdős Virág, Kiss Judit Ágnes, Szabó T. Anna, Tóth Krisztina, Hazai Attila, Keresztesi József és Lackfi János.

A Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház programjának célja az épület kettősségének – a századfordulós nagypolgári műteremháznak és a kortárs fotográfiai kiállítótérnek, szolgáltatóháznak – megjelenítése a gyakorlatban. Korabeli fotografálásra csábítják a vendégeket: Laczkó Péter különleges, ember nagyságú kamerával készít portrékat, amelyben a fényképészen kívül elfér egy másik személy is, aki így a kamera belsejéből élvezheti a nagyméretű síkfilmnegatív elkészültét.

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban fülbemászó dallamok, vidám vagy édesbús szövegek csendülnek fel, nem csak az idősebb korosztály örömére az Este fess a pesti nő című műsorban, amelyben Sipos D. Zsuzsanna ad elő régi slágereket.

„Aki Márton napján ludat nem eszik, ehetik az bármit, mégis éhezik” – ez a lesz a jelszó a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban, ahol ezen a napon és őszi éjszakán zenével és tánccal, libasülttel, finom borral, hagyományőrző játszóházzal és kézműves programokkal, tollfosztóval, fantasztikus zenészekkel és lampionos felvonulással várnak kicsit és nagyot Márton-napot ünnepelni.

Múzeum Színház várja a látogatókat a Magyar Nemzeti Múzeumban. Az Aquaviva Formáció összművészeti akciója során a nagy álmodozó és hűséges csatlósa a hozzájuk csapódó népek valószerűtlen társaságában izeg-mozog majd Cervantes nyomán. Később pedig a hétköznapiság és költőiség ötvöződik, amikor Parti Nagy Lajos műveiből ad elő Csákányi Eszter.

A Bárka Színház Piaf Piaf című előadásából láthatnak majd részleteket a Magyar Természettudományi Múzeumban. A mű középpontjában a legendás énekesnő áll, ám a színpadon korántsem a szokványos romantikus életrajzot látjuk – miközben az előadásban természetesen elhangzik Edith Piaf valamennyi híres dala, és egy pillanatra sem hiányzik az érzelem, a szenvedély.

Tóth Viktor mozgó zenei improvizációját élvezhetik az érdeklődők a Műcsarnok – Ernst Múzeumban. A fiatal magyar jazzgeneráció egyik legtehetségesebb tagjaként számon tartott szaxofonos Tóth Viktor sokoldalú művész. Ez alkalommal mozgásban, a kiállításban látható művekre reflektálva születnek meg zenei improvizációi, így az elhangzó darabok és a kiállított műtárgyak egyszeri, csak ezen az estén hallható kapcsolatba kerülnek.

Könnyed interaktív játékot és szórakozást kínál a Néprajzi Múzeum, ahol a Godot Színház társulata mutat be rövid improvizációs jeleneteket a (M)ilyenek a finnek? című kiállítás és a jelenlévők inspirációjára. Az előadás remek alkalmat nyújt a finn nép szokásainak, kultúrájának, sztereotípiáinak és gondolkodásának megismerésére – természetesen mindezt magyar szemmel. De lekvárverseny is lesz.

Koncertek, gyermekprogramok, filmvetítés, tárlatvezetések – sokszínű programmal várja a Szépművészeti Múzeum ezen az éjszakáján a látogatókat. A Botticellitől Tiziánóig, az Itáliai festészet két évszázadának remekművei című kiállítás mellett a múzeum páratlan műkincseket bemutató állandó tárlatai, a fáraók korától az impresszionistákig is igazi felfedezésre csábítanak.

A Tűzraktér Független Kulturális Központ felidézi a rómaiak novemberi ünnepét, amely ilyenkor a megújulást és életörömet idézi, evéssel-ivással. Ezért hát kondéros főzést és kedvezményes forralt bort kínálnak a kultúrafogyasztóknak. A Tűzraktér a megújhodás jegyében ez alkalommal nem az egész alkotóházon vezet körbe, hanem egyes alkotóterekbe invitálja az érdeklődőket, ahol interaktív workshopokon, művészeti kísérletezésben lehet részt venni.

Legyünk skótok a Vám- és Pénzügyőr Múzeumban! Milyen az igazi skót szoknya? Nehéz-e megfújni a skót dudát? Hogy néz ki egy élő gúla? Whisky vagy Whiskey? Mi köze Burnsnek a whiskyhez? És egyáltalán: mi köze a Vám- és Pénzügyőr Múzeumnak Burns-höz?! E kérdésekre csak akkor kap választ, ha ott tölti az estét november 14-én. Az érdeklődők betekintést nyerhetnek a skót kultúra rendkívül gazdag világába izgalmas történetek, skót dallamok, látványos akrobata-bemutató és fergeteges táncház segítségével.

Balassagyarmaton a Palóc Múzeumban Márton-napi hétpróba, népi játékkészítés, lámpás tárlatvezetés és Márton-napi vigasság várja a vendégeket. A fehérvárcsurgói Károlyi Kastély parkjában Szent Márton szamarát kereshetik a lámpással a vállalkozó kedvűek. A szerencsés megtaláló jutalmat kap. Gyulán a Corvin János Múzeumban 600 évet mutatnak meg 6 órában. A vár udvarán például bárki Ludas Matyinak érezheti magát, ha ráfekszik a deresre, vagy ha elfenekeli a fához kikötött Döbrögit, akit egy óriásbáb helyettesít. Mátészalkán a Szatmári Múzeumban a Talán Teátrum pajzán népi tréfákkal kedveskedik a közönségnek Mi dűlt el az éjjel? című előadásukon.

A miskolci Herman Ottó Múzeum Képtárában a miskolci Csodamalom Bábszínház Egybeöltögetett mesék című vendégjátékában a közös sors négy teljesen különböző mesehőst sodor egymás mellé, s kiderül, nem kell ahhoz Brémába menni muzsikusnak, hogy együtt tudjunk élni. Ózdon a Városi Múzeum rendezvényén hangsúlyozott szerepet kap a borsodnádasdi molnárkalács sütésének hagyománya. Sági Tibor helytörténeti kutató előadása után megkezdődik az ostya sütése, amelybe a vállalkozó kedvűek be is kapcsolódhatnak, továbbá minden látogató kap kóstolót és teát. Az Ózd környéki pincéshelyekről is elhangzik egy előadás, majd forralt borral kínálják a vendégeket.

Püspökladányban a Karacs Ferenc Múzeumban egész estét betöltő programmal várnak minden kedves érdeklődőt, aki egy kis őszi kikapcsolódásra vágyik a Nagy-Sárrét központjában. Ehhez jó hangulatot a kézműves foglalkozások, táncház, íjászbemutató, gasztronómiai- és zenei programok biztosítanak. A Sárréti Ifjú Alkotók első közös kiállításán bemutatják a fiatal kézművesek munkáit, vezetésükkel kipróbálhatják a testfestést, ötvösséget, agyagozást, fazekasságot, megismerkedhetnek ősi dobokkal.

Erdei élményprogramokat kínál a soproni Erdészeti Múzeum. A középkori favágó verseny résztvevői például egy középkori kétkezes fűrésszel fenyő rönköt vágnak fel, majd az a feladat, hogy egy kétkilós darabot lefűrészeljenek a rönkből. Az előre meghatározott idő, illetve súly tűréshatárán belül teljesítők tiszteletbeli favágókká (fanyűvőkké) avattatnak, oklevél kíséretében.

Zircen a Bakonyi Természettudományi Múzeum Márton napja és a libák, valamint az új bor jegyében énekkel, zenével és irodalommal várják a látogatókat, és az érdeklődőket beavatják a Libalógia „tudományába” is, így mindent megtudhatnak, amit a libákról tudni illik és lehet…

forrás: kultura.hu

 


 

 

Múzeumok Éjszakája

Kedves Olvasó!

 

Szent Iván éjszakája és Szent Márton napja két, népi hagyományokon nyugvó, vidám ünnep. Egyiken a nyárelő, másikon az őszutó vigassága zajlik évszázadok óta.

Június 21-e, a nyári napforduló Ausztriától Mexikóig szinte az összes kultúrában a Nap és a fény ünnepe volt, amely a pogány ember hiedelmei szerint a világosság és a sötétség állandó harcán alapult. A kereszténység előtti természetközeli ember ilyenkor a tűzgyújtással a Napot kívánta támogatni a sötétséggel vívott harcában, és hozzásegíteni a felette aratott győzelemhez. A korabeli hiedelmek szerint a sötétség és az ahhoz kötődő rontó hatások így legalább egyetlen éjszakára elkerülték az embereket. Ennek a hagyománynak egyes elemei később a kereszténység korában is fennmaradtak és tovább éltek.

A Márton-nap egészen másfajta eredettel rendelkezik. Márton-napon, november közepén országszerte lakomákat rendeztek, hogy aztán egész esztendőben bőven ehessenek, ihassanak. „Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik” – így tartották. A Márton-napi libalakomáról szóló első írásbeli emlék a XII. századból származik. Nálunk Szent Márton napja jelentette a paraszti év végét: a cselédek ilyenkor kapták meg évi bérüket és ráadásként egy libát, mivel a nyáron elszaporodott és felhízlalt állatok nagyobbik részét még a tél beállta előtt le kellett vágni. S mivel a libalakomához újbor is dukált, jó kis vigasság kerekedett a Márton-napi libavágásból.

Szent Iván éjszakája már hét esztendeje másról is híres nálunk: a múzeumok nyári vigasságáról, az egyre népszerűbb, egyre több látogatót vonzó Múzeumok Éjszakájáról. A programok, a hangulat, a látogatók tömegei számunkra is meglepő, nem is remélt sikerről árulkodnak. A rendezvénnyel kapcsolatban évek óta joggal kérdezi a közönség: miért csak egy ilyen éj van egy évben?

Ezen sikereket látva azt gondoltuk, miért ne lehetne az őszutó egyik borongós éjszakáját is színes, vidám ünneppé tenni a múzeumok izgalmat és ünnepélyességet árasztó falai között?

Így idén első alkalommal lesz Múzeumok Őszi Éjszakája is.

Budapesten és az egész országban több tucat múzeum szervez igen változatos programokat a Múzeumok Őszi Fesztiváljának záró hétvégéjén, november 14-én, szombaton. Budapesten 30, vidéken 47 múzeumban lesznek meghosszabbított programok ezen az estén. A vidéki és budapesti intézmények különleges, múzeumban máskor nem látható-hallható programokkal készülnek, lesz zene, színház, tánc, és természetesen Márton-napi kóstolók, vidám forgatag is.

Szándékunk – csakúgy, mint a nyári múzeumi éjszakával volt – a hagyományteremtés; célunk pedig az, hogy a felnőttek, gyerekek és fiatalok szép és kulturált környezetben szórakozzanak, szerezzenek értékes benyomásokat, szeressék meg még jobban a múzeumokat, töltődjenek fel ezen az őszi estén.

Érdemes lesz kimozdulni otthonról, ebben biztos vagyok! Kellemes időtöltést és jó szórakozást kívánok mindenkinek!

 

Dr. Hiller István

oktatási és kulturális miniszter

 

forrás: muzeumokejszakaja.hu